Lægning af fliser DIY-Guide:
alt om fliselægning i indkørsel – sådan lægger du fliser

Skal der ny flisebelægning til indkørslen, skal du have styr på både valg af fliser og bestilling af grus og sand. Det er vigtigt, at du får anlagt forskellige lag af kapillarbrydende lag under fliserne, så belægningen opretholder sin form, når der køres biler på den fremover. 

Mange boligejere vælger at lægge fliser i indkørslen selv. Når du får lejet maskiner, der kan hjælpe dig med at stampe stabilgrus, og når du en sækkevogn eller anden maskine, der kan løfte fliserne for dig, kan arbejdet klares på en weekend. 

Vil du slippe for det fysisk krævende arbejde, kan du bestille fagfolk til at klare det for dig via 3byggetilbud.dk. Det er nemt og enkelt at oprette sit projekt, der sendes ud til relevante håndværkere tæt på din bopæl. Du modtager tilbud på opgaven, der blandt andet indeholder et prisoverslag.

 

 

 

Lægning af fliser Guide:

Der er ingen byggetekniske regler, der afholder dig fra selv at stå for lægge flisebelægning i indkørslen. Du skal have gjort dig overvejelser om type af belægning, og du skal have bestilt forskelligt sand og grus, der skal fordeles i udgravningen. 

Herunder finder du en guide, der kan hjælpe dig på vej med at få lagt en stabil og modstandsdygtig flisebelægning.

Udgravning af indkørsel 

Er indkørslen allerede lavet og formet, og skal der ny belægning, lettes dit arbejde. Hvis en indkørsel først skal til at anlægges, skal du have lejet en minigraver, der kan stå for det hårde arbejde med at udgrave arealet, hvor familiens biler skal køre og parkeres i fremtiden. 

Sørg for at grave ned i en tilpas dybde, så der kan blive lagt og komprimeret forskellige lag af stabilgrus og sand.

Der skal cirka graves 34cm ned i dybden.

Bundsikring 

Nederst i udgravningen til indkørslen skal der laves en bundsikring, der har til formål at lede nedbør væk, så belægningen af fliser opretholder sit ensartede udseende år efter år. 

Bundsikringen laves af et lag af omkring 19cm vasket sand.

Bærelag 

Ovenpå sandet skal der lægges stabilgrus ud, der skal komprimeres. Dette udgør bærelaget. Uden stabilgrus vil tyngden fra køretøjer med tiden få fliserne til at blive skæve. Det har stor betydning for stabiliteten omkring fliser til indkørsel, at du bruger tid på at sikre, at laget af stabilgrus er i vater. Er der steder, hvor laget af grus synker, efter det er blevet komprimeret, skal der fyldes ekstra materiale ud. 

Bærelaget skal være omkring 12cm. 

Anretter-lag 

Når laget af stabilgrus er i vater, skal der lægges et lag af vasket sand ud. Dette anretter-lag skal sørge for, at du kan lægge fliser i indkørslen, der placeres korrekt ved siden af hinanden. Også anretter-laget skal komprimeres med en pladevibrator. Sandet fra anretter-laget skal have mulighed for at kunne trænge op igennem mellemrummene mellem dine fliser. 

Anretter-laget skal være omkring 3cm.

Lægning af fliser

Det tidskrævende arbejde kommer til sidst i projektet. Her skal fliserne lægges. Start i et hjørne, hvor du kan få lagt belægningen i dén form eller dét mønster, som ønskes. Sørg for at lave plads til fuger mellem alle fliser, så nedbør kan løbe væk, og der ikke laves plamager af vand ovenpå belægningen i indkørslen. Vent med at hælde fugesand mellem fliserne til, at du har lagt hele indkørslen.

Materialer

Foruden dine fliser til indkørsel skal der bruges forskellige materialer til det kapillarbrydende lag. Der kan være penge at spare, når du bestiller alle materialer til udgravningen hos samme forhandler eller leverandør. 

Fliser 

Hvilke fliser til indkørslen du skal vælge, afhænger dels af dine ønsker for look, og dine krav til pris. det anbefales, at du vælger fliser, der måler over 15-20cm i længde og bredde. Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at des bredere dine fliser er, des mere modstandsdygtige vil de være i forhold til belastning. Store fliser har lettere ved at opretholde deres stabilitet, når de gentagne gange påvirkes af tyngden fra køretøjer. 

Der kan vælges mellem fliser af beton og fliser af granit. Vil du have et levende look på flisebelægningen, kan granit være det rette valg. Du kan købe granitfliser i lyse, mørke, grålige og rødlige udgaver. 

Granitfliser vil være dyrere sammenholdt med belægning af beton. Beton har dén fordel, at det er så godt som vedligeholdelsesfrit, og at fliserne kan produceres i harmoniske og ensartede udgaver. 

Det centrale er, at du vælger en type flise til indkørsel, der er minimum 6cm i tykkelse. 

Hvis du finder en professionel håndværker gennem 3byggetilbud.dk til opgaven, kan du ikke blot for hjælp til at lægge fliser. De vil også skaffe alle materialer.

Vasket sand og stabilgrus

Der skal bruges vasket sand som bundsikring i udgravningen til din indkørsel, og materialet skal bruges som anretter-lag, hvorpå dine fliser skal placeres. Der skal bruges en stor mængde vasket sand, som kan leveres hjem til dig i big-bags. Sørg for hellere at bestille for meget vasket sand end for lidt. Der skal bruges en stor mængde, som skal komprimeres. Når du har bestilt en tilpas mængde, kan du være sikker på at lægge fliser til indkørsel på effektiv tid. 

Hos de fleste forhandlere af materialet er der mulighed for at gøre brug af en mængdeberegner, der er en elektronisk regnemaskine, der kan give dig et retvisende svar på, hvor mange m3 du skal have bestilt.  

I sammen ombæring som du køber vasket sand, skal ud have bestilt stabilgrus. Du kan bestille dette hos større byggemarkeder og hos stenbrud.

Materialeliste

Der skal bruges forskellige større maskiner, når du lægger fliser i indkørsel. Derudover er der brug for arbejdstøj og sikkerhedssko, som giver dig frihed til at kunne arbejde med sand og grus.

Når du selv står for belægningsarbejdet til indkørslen, skal du bruge følgende værktøj, maskiner og udstyr:

  • Pladevibrator 
  • Minigraver 
  • Sækkevogn 
  • Vaterpas
  • Arbejdshandsker 
  • Skovl 
  • Sikkerhedssko 

Har du lavet aftale med et håndværkerfirma via 3byggetilbud.dk til at stå for arbejdet for dig, skal du hverken forholde dig til at leje minigraver eller købe det bedste sikkerhedsudstyr.

Opsummering

Før du begynder at grave hul ud til ny indkørsel, og før du bestiller belægning, er det en god idé at indhente pris på fliser til indkørsel. Det kan blandt andet ske via 3byggetilbud.dk, hvor du kan få en fornemmelse af, hvad opgaven vil koste, når du har håndværkere, der klarer både det fysiske og det tekniske arbejde for dig. 

Du kan vælge selv at stå for arbejdet med at lægge bundsikring, bærelag og anretter-lag, før du placerer dine nye fliser. 

Tykkelsen på fliser til indkørsel skal være på minimum 6cm.

Vil du selv lægge fliser i indkørslen? Læs dette

For at få et smukt, harmonisk og stabilt resultat af dit gør-det-selv arbejde med at lægge fliser i indkørsel, kræver det grundig forberedelse. Du skal have styr på de forskellige lag af sand og grus, som skal bruges i udgravningen til den nye indkørsel, og du skal have lejet maskiner, der kan lette dit arbejde og skåne dig mod problemer med knæ og ryg. 

Det er forberedelsesfasen og det grundige forarbejde, der er kilden til, at du får en jævn indkørsel, hvor du slipper for at skulle rette skæve fliser op hvert år. 

Lagene og typer af materialer har indflydelse på indkørslens soliditet. Du kan bruge disse punkter, når du bestiller sand, grus og fliser: 

  • 20cm vasket sand til bundsikring 
  • 12cm stabilgrus
  • 3cm vasket sand til anretter-lag
  • Fliser á minimum 6cm tykkelse

Brug god tid på at grave hullet ud til indkørslen, så væggene i hullet er lige. Der skal graves omkring 34cm ned i dybden.

Den ultimative guide til indkørslen

Det kommer dig til gode, at du finder inspiration til fliser i indkørslen, før du starter på dit projekt. Du skal blandt andet have overvejet grundigt, hvilken type belægning der skal bruges. De 2, primære typer af belægning, der bruges til formålet, er hhv. fliser og granitskærver. 

Der for fordele og ulemper ved begge materialer. Vælger du skærver, skal du have bestilt stenene i en størrelse på over 7-11cm i længden. Det er vigtigt, at naturmaterialet ikke kan sætte sig fast i bilens dækmønster. Det kræver vedligehold og pleje at indkørslen at have skærver. Belægningen skal rives med jævne mellemrum, og det vil være lettere for ukrudt at trænge op mellem stenene sammenholdt med, hvis du har fliser. 

Ønsker du et elegant og stilrent look, kan fliser være det rette valg. Fliserne kan være lavet af granit og beton, og de kan vælges i både kvadratiske former og i rektangulære. Vil du have anlagt en smuk indkørsel, kan du vælge at bestille forskellige fliser, som du kan lave dekorative mønstre med.

Sådan retter du skæve fliser i indkørslen

Med tiden kan der være fliser, som bliver skæve. Det vil ofte ske for de fliser, hvor der køres mest på og fliserne, der befinder sig ved kanterne. Selvom det kan tage lidt tid og kræfter at retter fliserne op, er arbejdet givet godt ud.
Du retter fliser op på følgende måde:

  • Start med at tage de skæve fliser op (brug en murhammer til at løsne belægningen)
  • Tjek at fliserne omkring er i vater (hvis ikke, skal der tages flere fliser op)
  • Læg nyt grus under belægningen
  • Stamp laget eller brug en pladevibrator (afhængigt af hvor stort et areal der skal komprimeres)
  • Læg stenene på plads igen og brug en hammer til at anrette dem

Når du retter skæve fliser op, undgår du, at skævhederne forplanter sig til flere sten.

Hvis du overvejer at nedgrave en faskine i din have for at håndtere regnvand på en effektiv måde, kan det være en god idé at læse vores DIY guide til nedgravning af en faskine. I denne guide vil du kunne finde trin-for-trin instruktioner og praktiske tips til, hvordan du kan planlægge, grave og installere din egen faskine.

Inden du lægger fliser:

Fliselægning i indkørsel er en fantastisk måde at give din indkørsel et flot og funktionelt udseende, som samtidig er holdbart og let at vedligeholde. Men når man arbejder med fliselægning i indkørslen, er det vigtigt også at overveje områdets dræning for at undgå vandansamling og oversvømmelser. Det er her, omfangsdræn kommer ind i billedet.

Omfangsdræn, også kaldet faskiner eller drænrør, er et underjordisk dræningssystem, der hjælper med at lede overfladevand og regnvand væk fra din indkørsel og fundament. Dette kan være særligt vigtigt i forbindelse med fliselægning, da fliserne kan gøre det sværere for vandet at trænge naturligt ned i jorden.

Et omfangsdræn består typisk af et perforeret rør, der er lagt i en grøft og omgivet af drænsten eller grus. Røret samler vandet og leder det væk fra området. For at sikre optimal funktion, bør omfangsdrænet anlægges med en passende hældning og tilkobles et egnet afløbssystem.

Når man installerer et omfangsdræn i forbindelse med fliselægning i indkørsel, er det vigtigt at tage højde for områdets særlige forhold, såsom jordens beskaffenhed og grundvandsstand. Dette kan kræve professionel hjælp og rådgivning fra en erfaren entreprenør eller landskabsarkitekt.

Ved at kombinere fliselægning i indkørsel med et effektivt omfangsdræn, kan du skabe en både smuk og funktionel løsning, der sikrer, at din indkørsel holder sig fri for vandproblemer og skader. Det er en investering i din boligs værdi og i et behageligt udendørsmiljø, som du kan nyde i mange år fremover.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Idenyt

Idenyt.dk er et boligmagasin, som mange danskere tyr til for at få inspiration til hus og have. Du finder blogs om indretning, artikler med inspiration til design og guides til gør-det-selv projekter. Vi har brugt Idenyt.dk til at klæde dig godt på, når du skal til at lægge fliser i indkørslen selv.

Bauhaus

Bauhaus er én af Nordens største byggemarkedskæder. Du finder flere fysiske afdelinger fordelt i hele Danmark, og du kan handle på nettet via Bauhaus.dk. Det er ikke kun køb af produkter, der er byggemarkedets formål. Bauhaus er også behjælpelig med rådgivning og vejledning.

Vi har anvendt Bauhuas til vejledning omkring de forhold, du skal have gjort dig tanker om, før du begynder dit gør-det-selv projekt omkring indkørslen med at få lagt nye fliser.

 

Artiklen er udgivet den: 27. april 2021

Læs hele artiklen her

Bolius

Bolius.dk belongs to Real Dania and is a digital knowledge center that many Danes use every month. There are do-it-yourself guides, which aim to raise the Danes’ quality of life and living conditions.

We have used Bolius.dk for guidance on how to correct crooked tiles.

The article was published on: March 31, 2021

Read the full article here

FAQ

Hvad koster det at få lagt fliser i indkørslen?
Pris på fliser til indkørsel er påvirket af flere forhold – herunder type af fliser, og om du vil gøre det selv eller lade professionelle om arbejdet. Når du modtager tilbud fra håndværkere via 3byggetilbud.dk, vil der altid følge et prisoverslag med, der giver dig mulighed for at sammenligne priser og vælge det billigste.
Hvad koster lægning af fliser i indkørslen pr. m2?
M2-prisen er influeret af, om du selv står for opgaven, eller om du har uddannede fagfolk til at klare det for dig. Du skal forvente, at prisen pr. m2 ligger på omkring 580 kr. Skal der bruges specialfliser, kan prisen være højere.
Hvordan lægger man fliser i indkørslen?
Dine fliser i indkørslen skal lægges ovenpå forskellige lag, der sikrer, at nedbør kan trænge væk fra belægningsoverfladen, og som sørger for at holder fliserne stabilt på plads, når belægningen kommer til at blive påvirket fra tyngden af køretøjer.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme