Lægning af fliser i indkørsel → Alt om fliselægning i indkørsel

Af Redaktionen | Sidst opdateret 21. juli 2021 | Denne artikel indeholder annoncer. Læs mere her.

Bor du i hus med kælder, er det værd at forholde sig til, om det er tid til at renovere den nederste etage. Renoveringen kan få prisen på dit hus til at stige, og det kan optimere anvendelsesmulighederne med kælderen. Renoveringen har stor betydning for dig og din familie på både den sundhedsmæssige front og på det økonomiske plan. 

Ved at efterisolere vægge eller gulv i kælder, undgår du, at der opstår fugt og forringelse af indeklima. Er der først sket problemer med fugt, kan det i værste fald betyde dannelse af skimmelsvamp, som er en omfattende og dyr skade at udbedre. 

Kælderrenovering er en investering i boligens værdi, anvendelsesmuligheder og sundhed. 

Der er forskellige løsninger, du kan benytte dig af, når det handler om at forbedre husets nederste etage. Står du overfor et omfattende projekt med isolering eller affugtning, kan det være den rette løsning at alliere dig med et håndværkerfirma. Hos 3byggetilbud.dk kan du beskrive dit projekt, der sendes ud til flere håndværkere nær dig. Du vil modtage tilbud, du frit og uforpligtende kan vælge imellem.

Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Handytools.dk er støttet af vores læsere. Når du køber via links fra vores artikler, modtager vi et annonce-honorar. Læs mere her. Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

Guide

Der findes ikke én løsning på kælderrenovering. En renovering kan være en mindre eller større opgave, og der kan være forskel på, om du skal bestille håndværkere til at stå for dele af opgaven eller ej. 

Herunder finder du en guide, du kan benytte dig af, når du vil forbedre tilstanden af din kælder og gøre den mere funktionel til fremtiden.

  • Regler omkring brug af kælder

Før du lader drømmene tage fat, skal du forholde dig til, hvad du må anvende din kælder til. Det vil være ærgerligt og dyrt, hvis du har indrettet din kælder med værelser, uden du har fået ansøgt kommunen om tilladelse til at bruge underetagen til beboelse. 

Har du planer om at lave værelse til formål om såkaldt ”længerevarende ophold”, skal du have en skriftlig godkendelse fra kommunen, før du igangsætter renoveringen.

Generelt er kommunerne i Danmark tilbageholdende med at give godkendelse på, at kældre må bruges til beboelse. Dette skyldes, at mulighederne ofte er begrænsede, og at kældre ofte er fugtige og dermed sundhedsfarlige. 

  • Overvejelser om hvad formål er med kælder

Før du laver plan over indkøb af materialer og indgår samarbejdsaftaler med håndværkere, skal du og familien gøre jer klart, hvad kælderen skal bruges til i fremtiden. Er der fugt i kælderen, vil det være et projekt med isolering og ventilation, der er den optimale løsning. Det er let at se, om der er problemer med ventilationen. En fugtig kældervæg er tegn på dårlig eller minimal ventilation. Har du problemer med opstigende grundvand i kælder, skal du overveje at få et omfangsdræn i haven eller få anlagt en faskine.  

Mens isolering, omfangsdræn og faskine hører til de omfattende projekter, findes der også milde kælderrenoveringer, der kan handle om bedre udnyttelse af rummet eller pladsoptimering. Her kan det handle om indretning med nye skabe eller opbyggelse af skillevæg.

  • Planlægning af renovering 

Når du har formålet og typen af renovering klarlagt, kan du planlægge opgaven. Planlægningen bliver et nøgleværktøj for dig, der hjælper dig med at holde overblikket, når først renoveringen er gået i gang. Og planlægningen giver dig mulighed for at lægge budget for opgaven.

Det anbefales, at du rådfører dig med en erfaren tømrer eller en byggesagkyndig rådgiver gennem 3byggetilbud.dk, når det drejer sig om renovering af fugtig kælder.

Det er pålagt, at du skal have en autoriseret VVS’er til at stå for arbejdet med at få sluttet din faskine eller omfangsdræn til det offentlige kloaknet. 

  • Finansiering 

Pris på kælderrenovering kan svinge flere titusinder kroner. Er det pladsoptimering med indretning af skabe, kan din kælderrenovering komme til at koste 3.000-5.000 kr. Drejer det sig derimod om affugtning og efterisolering, skal du forvente en pris på 30.000+ kr. 

Der kan være behov for finansiering, som du skal have kontaktet din bank omkring. 

Når det handler om isolering af fugtig kælder, skal du bruge tid på at forholde dig til, hvilken type isolering du ønsker. Skal der være betongulv i underetagen, skal der vælges et isoleringsmateriale, som matcher denne type gulvbelægning. Kan det nuværende gulv bevares, skal du undersøge muligheden for at få blæst granulat ind under gulvet. 

  • Udførelse 

Der kan være elementer af kælderrenoveringen, du skal have håndværkere til at klare for dig. Dette er tilfældet, hvis der skal arbejdes med rør, eller hvis der skal etableres nye stikkontakter. 

Som udgangspunkt må du selv stå for de opgaver, der har med murer-, tømrer- og malerarbejde at gøre.

Materialer 

Hvilke materialer du skal have købt, afhænger af, hvilken type kælderrenovering du har planlagt. Uanset hvilke materialer og tilbehør du skal have købt, skal du undersøge markedet og sætte dig ind i, hvilke udgaver af isolering der findes, eller hvilket type gulv der vil være bedst egnet til din underetage.

Hyrer du professionelle gennem 3byggetilbud.dk, ved de selv, hvilke materialer, der egner sig bedst.

Isolering 

Er det vurderet, at den mest optimale løsning vil være at efterisolere både ydervægge og gulv i kælder, skal der bruges forskellig isolering. Når der sket fugtskader, eller når der er problemer med vand i kælder, er det oplagt at udnytte muligheden og renovere og isolere underetagen. Herved spares der penge, da du slipper for på et senere tidspunkt at skulle efterisolere. 

Om der skal bruges flamingo plader, eller om isolering kan ske via indblæsning med granulat, er en faglig bedømmelse. 

Indretning 

Du og familien kan komme til at få større glæde af underetagen i huset, når kælderen pladsoptimeres. Der kan købes skabe eller kasser, som kan stables ovenpå hinanden. Vinterjakker, sengetøj, børnenes legetøj, arvestykker og sko kan blandt andet opbevares i kælderen, så det ikke fylder i huset. 

Vær opmærksom på fugtighed og ventilation, så tøj og ting med affektionsværdi ikke beskadiges. Den store kælder kan omdannes til et festlokale, eller du kan bruge en del af din kælder som motionsrum eller vaskerum. 

Nyt gulv 

Renoverer du kælder med isolering og forbedrer ventilationen, kan det være nødvendigt med udskiftning af gulv. Vælg et slidstærkt og hårdført materiale til gulvet, der holder til det formål, som kælderen skal anvendes til. Kan det eksisterende gulv bevares, kan du lægge tæppe eller skridsikkert underlag på det. En skridsikker måtte kan være en god løsning, når du har motionsmaskiner i kælderen. 

Materialeliste 

Har du bestilt håndværkere fra 3byggetilbud.dk til at stå for din kælderrenovering, skal du ikke forholde dig til indkøb af maskiner, værktøj eller specialudstyr. En kælder skal altid ryddes, før den renoveres. 

Du kan forvente at få brug for følgende udstyr til din kælderrenovering:

  • Arbejdstøj 
  • Sikkerhedssko 
  • Arbejdshandsker 
  • Hammer 

Du kan købe udstyr og basisværktøj i dit lokale byggemarked. Som gør-det-selv menneske kan du spare penge på din kælderrenovering ved at klare det praktiske arbejde og lade håndværkere om de teknisk krævende opgaver. 

Opsummering 

Tilstanden på din kælder har indflydelse på din og familiens sundhed samt boligens værdi. En fugtig kælder er lig med sundhedsfare og risiko for dannelse af svamp, der kan blive en dyr omgang af fjerne. 

Du kan renovere din kælder på forskellige måder. Du skal altid foretage en grundig gennemgang af underetagen, før du begynder at indrette og pladsoptimere. Der kan være behov for at skabe bedre ventilation, efterisolere gulve eller vægge, forstærke loft eller lægge nyt gulv. 

Du skal anse renoveringen som en investering i familiens sundhed og boligens værdi. En velisoleret kælder får salgsprisen til at stige, og det kan betyde forskel på energimærkningen af din bolig, når den engang skal handles. 

Vil du være sikker på, at kælderrenoveringen foregår på professionel og korrekt vis, kan det svare sig at købe sig fra at få projektet løst af autoriserede håndværkere. Du vælger selv, hvor stor en del af renoveringen du vil have hjælp til, når du opretter dit projekt hos 3byggetilbud.dk.Tilbud på prisen fra 3ByggeTilbud

Overvejelser du skal gøre dig inden den helt store kælderrenovering 

Der er flere overvejelser, du skal have gjort dig, før du sætter gang i kælderrenoveringen. Du skal blandt andet gøre dig tanker om, hvad kælderen skal bruges til i fremtiden, og du skal have afsat tid og økonomi i forhold til projektet. 

Det kan svare sig at få en byggeteknisk rådgiver med dig i bedømmelsen af, hvordan din kælderrenovering skal foretages, og hvor omfattende den skal være. En faglig vurdering giver dig det bedste afsæt for at planlægge den kommende renoveringsopgave.

Om det skal være en større eller mindre istandsættelse, kan være svært for ikke-professionelle at vurdere. Med en faglig vurdering får du vejledning omkring isolering, rådgivning i forhold til valg af materialer til istandsættelse og andre betydningsfulde elementer i renoveringen. 

Nyt liv til din kælder 

På en weekend eller en uge kan du give din kælder nyt liv, så den udnyttes mere og bedre end nu, og så pladsen i hjemmet optimeres. Du kan blandt andet bruge din kælder som vaskerum, motionsrum, pulterkammer eller vinkælder. 

Det er ikke nødvendigvis en gennemgribende kælderrenovering, der skal til for, at du får bedre anvendelsesmuligheder med underetagen. 

Væggene har stor indflydelse på kælderens tilstand og ikke mindst dens udseende. Ved at bruge tid på at reparere vægge og loft og male dem får du en ny kælder, der tager sig mere elegant ud, og som er mere modstandsdygtig.

FAQ

🤩 Hvad koster renovering af kælder?

Pris for renovering af kælder afhænger af kompleksitet. Skal du bruge hjælp fra håndværkere, skal du indregne timepris i opgaven. Hvis der skal laves nye rør eller elektriske installationer, skal du have en autoriseret VVS’er eller kloakmester til at hjælpe dig.

🤔 Vil du renovere kælderen til beboelse?

Før du begynder at omdanne hele eller dele af kælderen til beboelse, skal du have godkendelse fra kommunen. Der skal laves en vurdering i forhold til redningsmulighed. For at kunne få godkendt en kælder til beboelse, skal der være gode flugtveje (enten via store vinduespartier eller dør).

🧐 Hvad inkluderer en kælderrenovering?

En kælderrenovering inkluderer altid en grundig gennemgang af underetagens stand. Selvom det kan blive en fordyrende udgift her og nu at efterisolere gulv eller forstærke loft, er det en investering i boligens værdi. Det vil koste mere, hvis du senere skal isolere gulv, vægge eller loft, da der skal startes forfra med renoveringen.

Beskrivelse af kilder

 

Idenyt

Idenyt.dk er et boligmagasin, som mange danskere tyr til for at få inspiration til hus og have. Du finder blogs om indretning, artikler med inspiration til design og guides til gør-det-selv projekter. Vi har brugt Idenyt.dk til at klæde dig godt på, når du skal til at lægge fliser i indkørslen selv. 

Artiklen er udgivet den: 16. juni 2017

Læs hele artiklen her

Bauhaus

Bauhaus er én af Nordens største byggemarkedskæder. Du finder flere fysiske afdelinger fordelt i hele Danmark, og du kan handle på nettet via Bauhaus.dk. Det er ikke kun køb af produkter, der er byggemarkedets formål. Bauhaus er også behjælpelig med rådgivning og vejledning. 

Vi har anvendt Bauhuas til vejledning omkring de forhold, du skal have gjort dig tanker om, før du begynder dit gør-det-selv projekt omkring indkørslen med at få lagt nye fliser. 

 

Artiklen er udgivet den: 27. april 2021

Læs hele artiklen her

Bolius 

Bolius.dk hører til under Real Dania og er et digitalt videnscenter, som mange danskere benytter sig af hver måned. Der er gør-det-selv guides, som har til formål at højne danskernes livskvalitet og leveforhold.

Vi har brugt Bolius.dk til vejledning omkring, hvordan du retter skæve fliser op. 

Artiklen er udgivet den: 31. marts 2021

Læs hele artiklen her

Om skribent