Opsætning af gipsvæg DIY Guide
Få 3 uforpligtende tilbud

Skal du opdele et rum i din bolig eller delvist afskærme et område? Så kan en gipsvæg være den smarte og økonomiske løsning, som du selv kan bygge eller lade et tømrerfirma stå for. Fordelene ved en gipsvæg er, at det er en enkel og budgetvenlig løsning uden behov for byggetilladelse.

Prisen for projektet afhænger af flere faktorer, herunder montering af døre og eventuel isolering. For at sikre en stabil og præcis væg, kan det være en god idé at hyre en professionel. Overvejelser omkring materialer inkluderer antallet af gipslag, isolering og skelettets materiale (træ eller stål).

Hos 3byggetilbud.dk kan du oprette din opgave og søge efter håndværkere i dit lokalområde. Det tager få minutter at udfylde standardformularen, og din opgave vil blive sendt ud til de rette firmaer nær dig.

Du modtager tilbud på din opgave, som du gratis og uforpligtende kan vælge imellem.

 

Guide til opsætning af gipsvæg

Engang var opsætning af gipsvæg en opgave, som håndværkere skulle stå for. Det var før, at der blev produceret smarte stålskeletter, der let kunne sættes sammen i moduler. I dag kan enhver person med flair for håndværk og lyst til gør-det-selv arbejde klare arbejdet.

Herunder finder du en guide til korrekt opsætning af gipsvæg derhjemme.

1: Valg af materialer og tjek af rør og ledninger i gulv og væg

Der er forskel på, hvor mange lag gipsplader der skal bruges, og hvilken tykkelse de skal have. Det har betydning for funktionen af din kommende skillevæg, at du bruger tid på at undersøge forskellige materialer, så du får den rette løsning til din bolig.

Gælder det opsætning af gipvæg med dør, kan det være betydningsfuldt at alliere dig med et tømrerfirma, da montering af karm med dør komplicerer opgaven. Når du bruger 3byggetilbud.dk, får du mulighed for at specificere din opgave. Her kan du oprette dit projekt og lade håndværkere vide, hvad det præcist er, du ønsker professionel hjælp til. Start med at tjekke efter i både gulv og vægge at der ikke er ledninger eller rør, som gør det besværligt eller umuligt at placere en skillevæg dér, hvor det er ønsket.

2: Klargøring og opbygning af gipsvæg 

Det første og det vigtigste du skal klare i forberedelsesfasen, er at udmåle arealet, hvor din kommende skillevæg skal befinde sig. Området skal rengøres, og du skal sikre dig, at der ikke er ujævnheder på de steder, hvor den nye væg skal sættes op.

Det er en god idé at mærke af på både gulv og loft, hvor væggen skal sidde. Du kan bruge et laserværktøj til formålet, eller du kan bruge et langt vaterpas.

Når du kender dimensionerne på din væg, kan du gå i gang med at bygge skelettet og beslutte dig for, om det skal laves af stål, metal eller træ. Den mest simple metode er ved brug af træ eller stål. Der findes særlige, skumbeklædte stålprofiler, der er skabt til formålet. Disse kan klippes i med en pladesaks eller andet passende værktøj. Når profilerne er tilpassede, er de klar til at blive sat fast på dine plader med enten skruer, søm eller dyvler. Herefter er du klar til at montere gipsstolper på din ramme (der nu fungerer som en løs skillevæg).

3: Isolering 

Det anbefales, at du venter med at isolere din væg, indtil du har sat gipsplader på den ene side af den. Det bedste er at bruge mineraluld, da dette er det mest medgørlige materiale at arbejde med selv. Isoleringsmaterialet skal befinde sig på rammen mellem gipsstolperne. Du skal beskytte både ansigt, hænder og krop, når du arbejder med isoleringsmateriale. Det kan skabe irritationer, kløe og svige ved kontakt med hud.

Dit isoleringsmateriale skal udfylde mellemrummet mellem gipsstolperne. Materialet må hverken bule ud eller være for skævt, så det ikke flugter siderne på din skillevæg. Det er en hjælp at anvende en isoleringskniv, da en almindelig hobbykniv er udfordrende at bruge til beskæring. En korrekt tilskæring har betydning både for isoleringsevnen og for monteringen af din gipsvæg.

4: Opsætning af gipsvæg på eksisterende væg 

Det er afgørende for styrken omkring din skillevæg og for udseendet af den, at du bruger godt værktøj til monteringen af gipspladerne. Før du fastgør gipsvæggen, skal du sætte den op mod den væg, hvor den skal monteres. Her skal du sikre dig, at din gipsvæg flugter med den eksisterende væg. Er den eksisterende væg skæv, skal din skillevæg tilpasses dette. De yderste kanter på din skillevæg er nemme at skære i, når du bruger en god og skarp hobbykniv.

Før du skal til at skrue gipspladen fast til stolperne på din skillevæg, skal du orientere dig om de gældende skrueafstande. Der vil altid følge en monteringsvejledning med til dine gipsplader, hvor du finder beskrivelse af opsætning og krav til montering.

5: Spartling af gipsvæg 

Når du køber højkvalitets-gipsplader, får du hjælp til processen med at spartle dem. Der er stort set altid spartelforsænkning indbygget i pladerne, som gør det let for dig at fylde ud med spartelmasse. Som tommelfingerregel siges det, at du skal spartle din gipsplade á 3 omgange. Spartelmassen synker og ”svinder ind”, når den tørrer.

Før du spartler gipsvæggen den første gang, skal du tjekke efter for skruehoveder, der stikker ud. Din gipsvæg skal være helt jævn på alle overflader.

Processen med at spartle opdeles i 3 trin:

1) Udfyldning af spartelforsænkning 

Den første omgang spartling er dér, hvor du fylder spartelforsænkningen ud på din gipsplade. Du skal trække spartelmassen af, så det flugter med pladerne. Du kan bruge en 15cm spartel til opgaven. Herefter skal der trykkes armeringsbånd ind i samlingen, og eventuelle lufthuller skal glattes ud.

Skal arbejdet lettes, kan du bruge selvklæbende glasfibervæv, der stabiliserer væggen.

2) Slibning og genopfyldning 

Før du fylder spartelmasse ud anden gang, skal den gamle masse være 100% tør. Slib overfladen af og børst støv væk eller brug en støvsuger. Nu er det tid til at fylde mere spartelmasse i samlingerne. Igen skal du trække massen af pladerne, så overfladen bliver harmonisk.

3) Afsluttende spartling 

Den sidste omgang spartling skal starte som forrige gang, du spartlede. Det vil sige, at laget af spartelmasse skal være tørt, og du skal slibe overfladen. Denne gang vil det være mest optimalt at anvende en 30cm bredspartel, så overfladen bliver så jævn som muligt.

Når spartelmassen er tør, skal den sidste slibning finde sted. Her kan det være en god idé at bruge en projektør eller en stærk arbejdslampe, der kan vise eventuelle jævnheder på din væg.

En gipsvæg er væsentlig mere porøs sammenholdt med en mur. Dette skal du have i mente, når du hænger billeder og ophæng op på din skillevæg.

Materialevalg

Det er ikke kun arbejdets udførelse, der har betydning for stabiliteten, kvaliteten og funktionen af din gipsvæg. Hvilke materialer du anvender til opgaven, har lige så stor indflydelse på holdbarheden og udseendet af din væg.

Der findes ikke materialer, der som udgangspunkt er bedre end andre, når det drejer sig om at bygge skelet til skillevæg. Det er en individuel vurdering, hvilket materiale der skal bruges til skelet, typen af gipsplader i forhold til tykkelse, og hvilket isoleringsmateriale der skal anvendes.

Skelet (træ, metal eller stålprofiler?) 

Der er praktiske, holdbarhedsmæssige og økonomiske overvejelser, du skal gøre dig, når der skal vælges grundmateriale til skelettet af din skillevæg. I dag er det primært stål, der anvendes som skelet. Dette skyldes, at der igennem de seneste år er blevet udviklet produkter, som er nemme for gør-det-selv mennesker at arbejde med.
Den billigste løsning er at anvendes træ. Foruden det økonomiske aspekt har træ dén fordel, at det egner sig til de tilfælde, hvor der skal laves unikke skillevægge med særlige mål. Du skal være opmærksom på, at træ er det tungeste materiale, der kan anvendes til opbygning af gipsvæg.

I den høje og eksklusive ende af prisskalaen findes metal. Det er primært i storbyggeri, at der bruges skelet af metal. Metalarbejde kræver teknisk snilde og erfaring med at skære og svejse. Den store fordel ved materialet er slidstyrken og holdbarheden. Ønsker du en større skillevæg, kan metal være den rette løsning for dig. Du kan vælge at booke håndværkerfirma via 3byggetilbud.dk til hele eller dele af din arbejdsopgave, så du er sikker på, at du får en robust, lige og solid løsning.

Økonomisk befinder stål sig mellem træ og metal. Du kan købe stålprofiler i moduler, som er enkle at sætte sammen og stabilisere. Du skal være opmærksom på, at disse brugervenlige løsninger fremstilles i standardmål.

Isoleringsmateriale 

Det er ikke alle isoleringsmaterialer, der egner sig til gipsvægge. Du skal vælge granulat, der er det mest medgørlige og fleksible materiale til formålet. Det kan være stenuld eller glasuld. Granulat er et budgetvenligt materiale, og det er let at skære korrekt i, når du bruger en isoleringskniv.

Når du bestiller dit isoleringsmateriale, er det en hjælp for dig selv, at du er bekendt med, hvor meget der skal anvendes. Det er bedre at købe for meget isoleringsmateriale end for lidt. Der må ikke mangle isolering, og materialet skal kunne flugte tæt med gipsstolperne.

Vær opmærksom på at der findes forskellige tykkelser på isoleringsmateriale. Des tykkere din skillevæg er, des tykkere skal isoleringen også være.

Isoleringen er dét materiale i din gipsvæg, som har størst indflydelse på, hvor god lydisoleringen bliver mellem de 2 rum, du er ved at skabe.

En skillevæg med 1 lag gips på hver side og intet isoleringsmateriale lydisolerer cirka 30dB. Bruges der isolering, vil isoleringen af lyd stige til omkring 40dB. Til sammenligning isolerer en murstensvæg på 130mm i tykkelse omkring 45dB.

Gipsplader

Du finder gipsplader i forskellige udgaver med hensyn til dimensioner. Mange af produkterne du finder i byggemarkeder i dag, er fibergipsplader. Disse er lavet af genbrugspapir, der er komprimerede og gjort stabile ved brug af kemikaliefri lim. Du skal måle højde og bredde på det areal i hjemmet, hvor gipsvæggen skal monteres, før du køber dine plader. Det er muligt at skære pladerne til, så du hellere skal købe dem for store end for små.

Pris på gipsvæg 

Designet og tykkelse af gipsvæggen har indflydelse på prisen for opgaven. Des tykkere væg, des mere isolering skal der bruges, og des mere spartelmasse er der brug for. Materialerne, der skal bruges til opbygning af gipsvægge, hører til nogle af de mest budgetvenlige produkter, som kan fås i alle små og større byggemarkeder.

Det skal være kvaliteten af og holdbarheden med din skillevæg, du skal have fokus på, når der købes materialer (og ikke pris). Der er ikke meget ved at have gået på kompromis med din skillevæg, hvis den er for tynd og porøs til at hænge billeder op på eller isolere for lyd.

Som udgangspunkt vil en skillevæg med 1 lag gips på hver side og 45mm isolering koster omkring 8.000 DKK. Skal isoleringen være tykkere, eller skal der bruges 2- eller 3-lags gipsplader, vil prisen stige.

Ønsker du hjælp fra et professionelt håndværkerfirma, vil prisen på opsætning af skillevæg være højere sammenholdt med gør-det-selv løsningen.

Arbejdsopgaven hører til en af de mere almindelige og simple, som håndværkere udfører. Den store fordel ved at gøre brug af 3byggetilbud.dk er, at du frit kan sammenligne de tilbud, som du får på din opgave. Du kommer til at blive bekendt med prisen på opsætningen og monteringen fra starten af, så du kan planlægge din økonomi.

Materialeliste

Gipsvæg

Processen med opbygning af gipsvæg kræver forskelligt værktøj og udstyr. Som det gælder i en hvilken som helst anden sammenhæng, hvor der bygges nyt eller renoveres, har typen af værktøj og kvaliteten af materialer indflydelse på holdbarhed og dine arbejdsvilkår.

Når du planlægger selv at stå for projektet med at bygge gipsvæg derhjemme, skal du anvende følgende værktøj og tilbehør:

  •   Grundrens
  •   Vaterpas
  •   Skruemaskine
  •   Fuksvans (firkantet)
  •   Skarp hobbykniv
  •   Pladesaks eller sav (afhængigt af materialet på dit skelet)
  •   Skruer, søm eller dyvler
  •   Isoleringskniv
  •   15cm og 30cm bredspartel
  •   Skinner til montering af væg (både på væg, gulv og i loft)
  •   Maske og arbejdshandler samt malerdragt (til brug i forbindelse med at lægge isolering)

Det kommer dig til gode, at du har købt dit værktøj fra starten af, så du ikke afbrydes i dit arbejde. Vælger du at lade et håndværkerfirma stå for opgaven for dig, skal du ikke forholde dig til køb af supplerende udstyr og tilbehør.

 

Opsummering

En skillevæg af gips er den velfungerende, enkle og smarte løsning, som kan sættes op i ethvert hjem. Med teknisk snilde, godt værktøj og kendskab til at arbejde med spartelmasse, gipsplader og isolering kan du selv sætte din skillevæg op derhjemme på en weekend. Der er ingen byggetekniske regler, der afholder boligejere fra selv at lave boligforbedring i forhold af at adskille større rum.

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du klarer opgaven på egen hånd. Du skal have viden om byggeprocessen med opbygning af skillevæg, og du skal anvende det rette værktøj, så dine materialer håndteres på korrekt vis.

Hvad prisen på opsætning af gipsvæg kommer til at blive, afgøres af flere forhold. Det gælder blandt andet, om der skal sættes dør i skillevæggen, om der skal bruges 1-, 2- eller 3 lag gipsplader, og hvor tyk isoleringen skal være.

Er du usikker på montering af gipsvæg på eksisterende væg, eller vil du være sikker på at få en stabil og stærk løsning, kan det svare sig både praktisk og økonomisk at booke et tømrerfirma til at klare opgaven.

Via 3byggetilbud.dk kan du oprette din opgave og efter få hverdage få tilsendt tilbud, som håndværkere fra dit lokalområde har budt ind på.

Læs om indvendige vægge af gips

Viden om hvad en gipsvæg er lavet af, er med til at give dig forståelse for, hvad den kan holde til, og hvor i hjemmet væggen kan anvendes.

Det væsentligste materiale til skillevæggen er gipspladerne, der har pap/papir på hver side, som holder sammen på gipsen indeni. På siderne af gipspladen er der lavet kanter, så det er let for dig at få flere plader til at støde tæt op imod hinanden. Der er en såkaldt ”forsænkning”, hvor der er gjort klar til, at du kan lægge en strimmel af glasfibervæv og spartelmasse.

Der findes forskellige størrelser af gipsplader. De klassiske og mest anvendte størrelser måler 120cm eller 140cm i bredden. Højden varierer fra 1,8m til 2,7m.

Afhængig af hvilken type gipsplade du vælger, kan der være forskel på, hvordan skillevæggene er bygget op. I dag bliver ”skelettet” til skillevægge lavet af enten stål eller træ i midten. Skillevægge beklædes med isolering, og afslutningsvist lægges der spartelmasse på á 3 omgange for at udjævne overfladen.

Hvor mange lap gips der er brug for, er en central overvejelse for dig. Fordelen ved at bruge 2 lag gips er den forhøjede slidstyrke og forlængede holdbarhed. Risikoen for at væggen revner eller sprækker minimeres, når du bruger 2-lags gipsplader.

Funktionaliteten og budgetvenligheden er nogle af de primære faktorer, som har været med til at gøre gipsvægge populære hos danskerne i mange årtier. I Danmark har indervægge af gips være brugt siden 1960’erne, og de er lige så efterspurgte og velfungerende i dag som dengang.

Det er ikke kun den relativ enkle opsætning, der gør skillevæggene populære. Nedrivning af gipsvæg en lige så enkel opgave som opsætningen. Før du går i gang med at rive en skillevæg ned, skal du sikre dig, at den ikke er bærende, og at der ikke er rør, ledninger eller elektriske installationer i hverken væg eller gulv, du kommer til at genere.

En skillevæg er lavet af gips, stål eller træ, isolering og spartelmasse. Denne konstruktion er egnet til alle rum i bolig på nær ét – vådrum. I de rum i hjemmet hvor der er gulvafløb, forekommer der meget fugt, og dette er gipsvægge ikke i stand til at klare. Ønsker du at lave en skillevæg i et stort badeværelse eller i bryggerset, skal du bruge vådrumsgips, og væggene skal desuden have en vådrumsmembran.

Sådan hænger du ting op på din gipsvæg

Du skal bruge særlige gipsplugs, når du vil hænge billeder op på din væg af gipsplader. Før du køber skruer og plugs, skal du være bekendt med, hvor mange lag gips din væg er bygget op af. Dette finder du ud af ved at bore et hul i væggen eller se antal lag af gips fra siden.

Det er størrelserne af hhv. plugs og skruer, der har betydning for stabiliteten af de ting, du hænger op på din skillevæg. Når du køber plugs, kan du se, hvor mange kilo de er er i stand til at håndtere. Har du ophæng, som vejer omkring 10kg, skal du vælge plugs med en samlet bæreevne på 10-15kg eller 20kg. Det er længden på plugs, der har indflydelse på bæreevnen.

Til de lette ting skal det være tilstrækkeligt at bruge søm eller billedkroge.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests

Ekspert- og testkilder

Bolius

Bolius.dk er et populært site og digitalt videnscenter, der hører under Realdania. Websitet har til formål at være med til at skabe livskvalitet for danskere i alle aldre gennem vidensdeling, information og gode råd. Fælles for alle blogindlæg og artikler er, at indholdet er skrevet af eksperter på området for renovering, nybyggeri og boligforbedring.

Alle artikler ligger frit tilgængelig, og der kommer løbende nye blogs til hver sæson. Vi har gjort brug af Bolius.dk til beskrivelse af, hvordan du hænger billeder op på en skillevæg af gips, og hvad en gipsvæg er lavet af.

Artiklerne er opdaterede hhv. d. 20. juli 2020 og d. 15. marts 2021.
Læs artiklen om indvendige vægge af gips her og inspiration til at hænge billeder op på gipsvæg her.

FAQ

Hvad koster en gipsvæg?
En gipsvæg koster omkring 8.000 DKK., når du vælger en udgave med 45mm isolering på hver side og med 1 lap gips. Skal der monteres dør i din skillevæg, ønsker du professionel hjælp fra tømrer, eller skal isoleringen være tykkere, vil prisen for opgaven stige.
Du sætter en gipsvæg op ved først at lave selve skillevæggen i løs udgave. Den skal herefter monteres på skinner på hhv. gulv og væg, så den står stabilt og sikkert i fremtiden. Kvaliteten af byggematerialer har stor indflydelse på, hvor enkelt og smidigt det er for dig selv at sætte skillevæg op derhjemme.
Hvad kan en gipsvæg holde til?
En skillevæg af gips kan holde til mindre belastning sammenholdt med en murstensvæg. Hvor mange lag gips der er anvendt, har betydning for soliditeten af væggen. Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at en gipsvæg med 1 lag gips kan holde til en belastning på 50kg.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme