Betongulv DIY-Guide:
Støbning af betongulv - sådan gør du

Holder du af det moderne og rustikke New Yorker look, kan det være et gulv af beton, der er den rette løsning til dit hjem. Der er flere fordele ved det hårdføre og slidstærke gulv, som både har forskønnelsesmæssig og praktisk værdi for dig.

Har du styr på de forskellige steps i at lægge gulv af flydende beton, og er du erfaren med brug af maskiner, kan du vælge selv at stå for arbejdet med at forskønne hjemmet.

Der er ingen byggeregler- eller krav, der afholder dig fra selv at klare opgaven. Der er flere overvejelser, du skal have gjort dig på forhånd, før du bryder det gamle gulv ned, eller før du graver ud til det kommende gulv af beton. Det gælder blandt andet beslutning om, hvorvidt der skal være gulvvarme, eller om der skal være andre installationer, som skal føres under gulvet.

Vil du være sikker på, at opgaven løses forsvarligt og korrekt, skal du bestille et håndværkerfirma via 3byggetilbud.dk. Så vil de give dig nogle støbning af betongulv priser. D

Her får du unik mulighed for at oprette og beskrive dit projekt, der sendes ud til relevante håndværkere i dit nærområde. Det kan være betongulv til badeværelset, betongulv til køkkenet, poleret betongulv eller slibning af betongulv og meget mere. Du vil modtage forskellige tilbud på opgaven, som du kan sammenligne mellem og finde dét firma, du ønsker, skal støbe betongulv hjemme hos dig.

Guide til støbning af betongulv:

Det er altafgørende, at du bruger tid på at sætte dig ind i forberedelsen og processen omkring støbning af betongulv. Det er en opgave, som de færreste gør-det-selv mennesker har erfaring med, da der skal bruges specialmaskine, og da teknikken omkring støbning skal være på plads.

Du kan bruge denne 5-trins guide, når du vil lave den bedste forberedelsesfase for dig selv:

 • Planlægning af opgave 

Uanset om det gælder opbygning af beton, nyt tag eller andre større bygge- eller renoveringsopgaver i eller omkring hjemmet, skal du planlægge arbejdet. Det er vigtigt, at du har styr på alle dele i processen omkring opbygning og slibning af betongulv, så du ikke havner i frustrerende situationer, når først betonen er størknet.

I din planlægningsfase skal du have gjort dig overvejelser om, hvorvidt der skal lægges gulvvarme under overfladen af betonen. I så fald skal der lægges rør og gøres klar til disse, før du hælder beton ud.

Husk at det er et lovkrav, at det skal være en autoriseret VVS-installatør, der skal montere de nye rør til gulvvarme. Dette må du ikke selv stå for, da arbejdet skal godkendes for, at gulvet er sikkert, og for at det kan accepteres af din forsikring.

Udgravning eller opbrydning af gammelt gulv

 • Udgravning eller opbrydning af gammelt gulv

Opgavens kompleksitet afhænger ikke af, på hvor mange m2 der skal støbes gulv af beton. Når først du (eller håndværkerne) er i gang med at hælde beton ud, går det relativt let. Det er forberedelsen til at klargøre det nye gulv, der kan tage både tid og kræfter.

Gælder det betongulv i nybyggeri, skal der graves ud til gulvet. Og er det i den moderniserede villa, der skal have det populære New Yorker look, skal det gamle gulv brydes op.

Du skal i denne fase med opbygning af betongulv afse plads til isolering. Der skal være plads til isoleringslag under betonen, når gulvet støbes i beboelse.

Er det i garagen eller det ikke-opvarmede skur, der skal lægges gulv af beton, behøver du ikke grave mere end 25cm ned i dybden.

Til beboelser bør du grave omkring 60cm ned, så der er plads til isolering og solidt betonlag.

 • Isolering af betongulv og kapillarbrydende lag

Uden varme i gulvet kan betonen blive kold. Det robuste og hårdføre materiale er svær at varme op, når der ikke anvendes isolering. I beboelser skal du isolere dit gulv, og du skal anlægge et såkaldt ”kapillarbrydende lag”, der sørger for at holde fugt ude fra både isoleringsmateriale og beton.

Du kan bruge lecanødder eller små sten på minimum 4mm til dette nederste lag. Det kapillarbrydende lag skal være på en tykkelse på cirka 15cm, der skal komprimeres og ”stampes” ved hjælp af en pladevibrator. Der skal lægges kapillarbrydende lag, uanset om det er i opvarmede eller ikke-opvarmede rum, der støbes betongulv.

Når du har komprimeret laget af sten eller lecanødder, er du klar til at placere isoleringsmaterialet. Det mest populære og letanvendelige materiale i denne forbindelse er store plader af flamingo.

Når du har placeret isoleringen, skal du lægge en dampspærre med en tykkelse på 0,15mm. Denne sikrer, at der ikke trænger fugt eller radon op igennem dit gulv.

 • Gulvvarme i betongulv 

Af hensyn til familiens trivsel og komfort kan det være en god idé at lægge gulvvarme i betonen. Selvom det gør prisen for opgaven dyrere, har varmen betydning for indeklimaet og boligens værdi, når den engang skal sælges videre til nye ejere. Støber du betongulv på badeværelse eller i køkken, har varmen i gulvet stor betydning for komforten hos både store og små medlemmer af husstanden.

Gulvvarmen skal lægges ud, når du har placeret din.

Du skal have kontaktet en VVS-installatør på forhånd via 3byggetilbud.dk, der kan stå for at montere rørene, der skal lede varme igennem under gulvet. Der skal bruges armeringsjern, som rørene til gulvvarmen kan fordeles optimalt på.

 • Støbning af betongulv

Nu er du klar til at støbe gulvet af beton. Der kan bruges færdigblandet beton til opgaven, eller du kan købe støbemix, som skal blandes op i det rette forhold med vand, før du kan anvende materialet. Du skal købe en mængde af beton, der modsvarer de antal m2, skal som have nyt gulv. Køb hellere for meget beton frem for for lidt.

Det hjælper dig som gør-det-selv person, der vil lægge betonen uden professionel assistance, at du placerer afretningsrør. Dermed skal du kun kontrollere den flydende beton på afgrænsede arealer á gangen. Der må maksimalt være 2m mellemrum mellem rørene. Mellem rørene hælder du betonen ud og glatter den ud ved hjælp af en robust og lige træplanke.

Du skal trække den flydende beton hen over arealet 2 gange, så ujævnheder og lufthuller udfyldes.

Når hele gulvet er lagt, og du kan gå på det, skal du placere plastfolie over det, så betonen ikke tørrer for hurtigt. Du kan vælge at få slebet dit gulv, når det er blevet tørt.

Du kan placere fliser eller trægulv oven på betonen, eller du kan male med epoxy, så dit gulv får den nuance og det shine, som komplimenterer stilen i hjemmet.

Materialevalg

Der er forskellige materialer, du skal have købt, før du støber betongulv. Der skal bruges tilbehør til selve støbeprocessen, og du har brug for materiale til isolering og fugtspærre.

Lecanødder eller små sten (til kapillarbrydende lag)

Det første led i støbeprocessen handler om at afskærme for fugt. Til dette skal du bruge enten lecanødder eller små sten, der måler minimum 4mm i længden. Uanset hvilket materiale du vælger af de 2 mulige, kan du købe nødderne eller stenene i bigbags og sække. Du skal være opmærksom på, hvor mange m3 der skal bruges afhængig af dit projekt.

Der er ofte mængderabat at benytte sig af, når du køber mere end 500kg sten. I forbindelse med bestillingen kan det være en hjælp at vælge levering til kantsten. På den måde slipper du for at skulle bruge eller leje trailer, når det tunge materiale skal hentes hjem.

Det kapillarbrydende lag skal lægges, uanset om det gælder gulv af beton i garage, havestue, badeværelse eller køkken.

Flamingoplader til isolering

Der er flere grunde til, at det ofte er flamingoplader, der anvendes til grundisolering af gulv. Flamingoplader er nemme at arbejde med, de vejer ikke meget, og de kan derfor hurtigt lægges tæt ud på laget af lecanødder eller sten.

Flamingo er desuden et billigt materiale, og det har en høj slidstyrke, når du udfører montering af gulv korrekt. Der vil stort set altid være behov for at skære flamingopladerne til, så laget af isolering er harmonisk og tæt. Du kan bruge en sav med fine takker eller en store hobbykniv til formålet.

Dampspærre

For at sikre at der ikke trænger fugt eller radon op fra undergrunden, skal der lægges dampspærre ud. Dampspærre købes i store ruller. Det har karakter af plastik, der gør det let at arbejde med. Det er vigtigt, at din dampspærre er 100% tæt. Materialet findes i forskellige kvaliteter og tykkelser. Du skal vælge en udgave, der har en tykkelse på 0,15mm.

Des bedre kvalitet din dampspærre er lavet i, des mere holdbar og modstandsdygtig er den.

Der må ikke være revner eller huller i ”plastiklaget”. Skulle det ske, at der er kommet hul i din dampspærre i forbindelse med monteringen af den, kan du bruge specialtape, der er lavet til formålet. Du kan være på forkant og købe en rulle dampspærretape sammen med købet af det uundværlige byggemateriale.

Rør til afretning

Du finder forskellige udgaver af skinner og rør til afretning. Sørg for at vælge rørene i galvaniserede udgaver, da disse har længst levetid. Er du i tvivl om valg af rette rør til opgaven, eller har du tvivlsspørgsmål til andre byggematerialer, kan du alliere dig med en tømrer eller en vvs’er, der kan rådgive og vejlede. Der kan være nogle rør, som er mere egnet for dig end andre. Det gælder blandt andet i forhold til, om der skal lægges armeringsjern i gulvarealet, og det gælder i forhold til tykkelse af gulv.

Armeringsjern/rionet

Skal der lægges gulvvarme i betongulvet, skal du have købt armeringsjern (der også er kendt under navnet ”rionet”). Armeringsjern findes i forskellige dimensioner og forskellige tykkelser af de enkelte stålrør. Du skal bruge rionet á minimum 9mm tykkelse. Sørg for at vælge de galvaniserede varianter, der er de mest robuste. Hvor store nettene skal være, afhænger af, hvor mange m2 gulv de skal fordeles på.

Beton (støbemix eller færdigblandet udgave)

Det mest essentielle materiale til betongulv er betonen. Den kan købes i den færdigblandede udgave, og du kan vælge mix, hvor du selv skal blande op.

Beton findes i forskellige kvaliteter, der har afgørende indflydelse på materialets styrke og holdbarhed. Når det kommer til gulv, må du ikke gå på kompromis med pris. Beton af dårlig kvalitet får lettere ridser og krakeleringer, hvilket betyder, at du hyppigere skal stå for reparation af betongulvet og finpolering af det.

Hvilken variant du skal vælge, afhænger af, hvor nemt dit arbejde med materialet skal foregå, og hvor meget erfaring du har med at blande beton.

Støbemix kan være for dig, der har erfaring med at blande beton, og som er sikker på at kunne blande materialet op i de præcise forhold hver gang. Du vil skulle bruge flere støbemix til stort betongulv. Ensartetheden af gulvet er betinget af, at det er samme materiale, der bruges på hele arealet.

Den færdiglavede beton er det sikre valg. Denne er ensartet, og den er lettest at arbejde med.

Materialeliste

Betongulv

Du skal have alt tilbehør, værktøj og redskaber i hus, før du river gammelt gulv op og begynder at hælde lecanødder eller sten som nederste lag i gulvet. Det kan forstyrre og forringe kvaliteten af dit gulv, hvis du bliver nødt til at pause arbejdet med den flydende beton.

Herunder ses en liste over det mest nødvendige udstyr og tilbehør, som du kan forvente at skulle bruge, når du selv støber gulv af beton:

 •   Pladevibrator
 •   Armeringsjern
 •   Langt træbræt til udjævning af flydende beton
 •   Arbejdstøj og arbejdshandsker
 •   Plastfolie
 •   Tommestok
 •   Vaterpas
 •   Hobbykniv
 •   Sav

Du kan leje eller låne større materiel såsom betonblander og pladevibrator hos dit lokale byggemarked. Har du et håndværkerfirma til at stå for opgaven, skal du ikke forholde dig til andet end køb af rette materialer. Der kan være penge at spare, når du bestiller et håndværkerfirma til at støbe gulv af beton i flere rum i huset. Når først de autoriserede fagfolk befinder sig på din matrikel, og de har sat maskiner i gang, kan de arbejde effektivt. Det er timelønnen, du skal afse penge til, når du lader håndværkere stå for hele arbejdsprocessen.

Opsummering

Betongulvet er den moderne, slidstærke og funktionelle løsning, som flere og flere danskere vælger, når der bygges nyt, eller når boligen renoveres.

Du kan bruge et gulv af beton på flere måder. Du kan bibeholde det rå og minimalistiske look, du kan male det med en specialmaling til formålet, eller du kan montere trægulv eller fliser ovenpå. Mulighederne er mange, og denne alsidighed er én af kilderne til gulvets popularitet hos danskerne.

Vil du støbe betongulv selv, skal du have tjek på alle steps i forberedelsesfasen. Du skal gøre dig overvejelser over brug af materialer til såvel kapillarbrydende lag og isolering, og du skal have kontaktet en VVS-installatør, hvis der skal lægges gulvvarme. Støbeprocessen kan foregå ved hjælp af mix af beton, som du selv skal blande op, eller du kan bruge færdigopblandet beton.

Hos 3byggetilbud.dk kan du beskrive dit projekt og specifikt gøre opmærksom på, hvilke håndværkere du ønsker professionel hjælp fra. Du sparer tid, da du ikke selv skal stå for arbejdet med at finde frem til forskellige håndværkere på nettet, som matcher dine krav til ekspertise og geografisk placering.

Betongulv er både moderne og meget slidstærkt

Det er ikke kun i industrien eller i garagen, at gulv af beton er et fornuftigt og praktisk valg af gulvbelægning. I den private bolig kan gulvet skabe det eftertragtede, ”New Yorker” look, hvor der inddrages rustikke materialer til indretning og design af bolig.

Et gulv af beton hører til de mest slidstærke løsninger, du kan vælge til hjemmet eller garagen. Det charmerende ved gulvet er, at det kan støbes i flere rum i boligen. I den moderne villa med køkkenalrum vil det se både stilfuldt og æstetisk, smukt ud at støbe gulv af beton i køkken, badeværelse og stue.

Du vælger selv, hvordan gulvet skal tage sig ud. Du kan vælge at polere det, hvilket både er en praktisk og forskønnelsesmæssig fordel.

Skal indretningen og stilen i boligen ændres på et tidspunkt, kan du placere trægulv eller fliser oven på betonen.

Når du har poleret eller malet gulvet, skal du kun forholde dig til vedligeholde det i form af rengøring.

Når stilen skal gennemføres derhjemme, kan du støbe gulvet på badeværelset, i stuen, gangen og køkkenet. Opgaven bliver billigere for dig, når du bestiller håndværkere til projektet, og de er mange m2 gulv, som skal støbes. Pris for slibning af betongulv kan blive billigere, når du får et samlet tilbud fra håndværkerne på både støbning og efterbehandling.

Sådan undgår du faldgruberne ved råt betongulv

Det er det rå betongulv, der ikke er behandlet på overfladen ved enten polering eller maling, der er mest udsat for at få fejl, revner og ridser. Det kan derfor være en god idé allerede fra begyndelsen af dit gulvprojekt at have besluttet dig for, hvordan betonen skal efterbehandles.

Det er støbningen, forberedelsen og anlæggelsesprocessen, der har stor indflydelse på betongulvs slidstyrke og skønhed.

Vælger du at holde fast i den rå udgave, skal du vælge et produkt af højeste kvalitet. Des dårligere kvalitet betonen er i, des sværere er den at ensarte som masse, og des mere kompliceret opgave får du i forbindelse med støbning. Det kan svare sig at låne en cementblander, når det er et stort areal i hjemmet, der skal forskønnes med beton på gulvet.

Du skal kunne opnå en harmonisk masse af beton, når du blander den. Og du skal kunne arbejde effektivt og ubesværet, når først støbemixet eller den færdigblandede beton er klar til brug.

Hvorfor betongulv fortjener bedre end epoxybehandling?

Har du et gammelt eller nyt betongulv, er der forskellige muligheder for at pleje og forskønne det. I mange år har det været epoxy, der har været det primære valg, når gulvet skulle forstærkes og have en bestemt nuance. Dog kan du også vælge at få et poleret betongulv, der kommer til at skabe det smukkeste look i det moderne eller minimalistiske hjem.

I dag kan du købe betonmaling, der har samme egenskaber som epoxy, og som har den store fordel at være mere klimavenlig end epoxyen.

Uanset hvilken alder dit gulv af beton har, skal du afse tid til at pleje og vedligeholde det. En polering eller maling kan skabe et stærkt forsvar på gulvets overflade, så der i mindre omfang efterlades slid og ridser.

Pris for polering af betongulv kan tjene sig hjem efter få år. Selvom der bruges arbejdstimer og mange liter vand på arbejdet, når det udføres, så kan løsningen spare dig for mange timer med vedligehold og reparation af betongulvet i fremtiden.

Du kan med fordel indhente flere tilbud fra forskellige håndværkere via 3byggetilbud.dk. Her kan du sammenligne pris på poleret betongulv, og du kan blive bekendt med beløbet fra starten af, så du kan lægge budget for hele opgaven.

Beskrivelse af kilder

Ekspert- og testkilder

Jyllands-Posten

Jyllands-Posten er den største og førende leverandør af journalistik herhjemme. Nyhedsmediet leverer aktuelle historier, blogs og artikler hver dag til mere end 100.000 abonnenter på nettet og til de fysiske aviser. Det er ikke kun nyheder fra ind- og udland, du kan dykke ned i som læser.

Du får også spændende guides og artikler om livsstil, hus og have. Og du kan gøre brug af produkttests, der kan hjælpe dig med at få købt de bedste redskaber og det rette udstyr til dine forskønnelsesprojekter i boligen.

Læs hele artiklen her: Jyllands-Posten.dk

Nordjyske

Nordjyske.dk er det største medie, der dækker hele Nordjylland, og som kan findes digitalt for alle mennesker i landet. Du kan blive opdateret på de regionale nyheder, og du kan finde relevante artikler og blogs hos avisen, som hver dag udkommer både fysisk og elektronisk.

Det er ikke nødvendigt at være abonnent for at læse en stor del af de inspirerende og hjælpsomme guides til gør-det-selv projekter.

Læs hele artiklen her: Nordjyske.dk

Bauhaus

Bauhaus er en stor kæde på det nordiske område for byggemarkeder. I Danmark finder du mange afdelinger af kæden, som henvender sig både til privatpersoner og til erhverv. Du kan forvente høj kundeservice og stor specialisering både online og i de fysiske butikker.
Det er ikke kun hjælp til valg af materialer og værktøj, Bauhaus tilbyder deres tusinder af kunder. På nettet kan du besøge Bauhus.dk og finde saglige, brugervenlige og hjælpsomme artikler, der er henvendt til gør-det-selv folket.

Læs hele artiklen her: Bauhaus.dk

FAQ

Hvad koster betongulv?
Pris på betongulv afhænger af, om du rekvirerer professionel hjælp til hele processen, eller om der er dele af arbejdsopgaven, du vælger at klare selv. Skal der brydes gammelt gulv op først, og skal gulvet af beton slibes afslutningsvist, vil disse opgaver have indflydelse på den samlede pris for opgaven.
Hvordan sliber man betongulv?
Slibning af betongulv foregår oftest i form af teknikken med ”diamantslibning”. Det er små og skarpe ”kort”, der sættes på en maskine med roterende hoved, der effektiv udligner ujævnheder i overfladen af gulvet. Diamantslibning foregår i etaper, hvor håndværkeren bruger gradvist finere og finere korn.
Hvordan reparerer man revner i betongulv?
Det kan være nødvendigt at lave en reparation af betongulvet, hvis der er kommet kraftige ridser i overfladen, eller hvis der er dybe revner. Med tiden vil der opstå overfladiske riser, der kan fjernes med en polering. Dybere revner skal repareres med beton af den kvalitet, som oprindeligt blev brugt til gulvet.
Hvor tyk skal et betongulv være?
Tykkelsen af betongulv afhænger af, hvor det lægges, og om der skal være plads til isolering og gulvvarme. Det er i beboelser og opvarmede rum, at gulvet skal være tykkest. Her skal det være på minimum 6cm. Du skal være opmærksom på, at kvaliteten af betonen har indflydelse på, hvor stærkt, robust og stabilt det er.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme