Facade Renovering DIY-Guide:
Renovering af facade priser og 3 gratis tilbud

Med tiden kan facaden på din bolig se trist ud pga. krakeleringer i fugerne eller gammelt puds. En facaderenovering kan forvandle boligens udseende og øge værdien. Renoveringen indebærer ofte nedvaskning og fjernelse af gammelt puds, hvorefter tyndpuds (vandskuring) påføres de rengjorte mursten. Selvom forarbejdet kan udføres selv, kræver pudsearbejdet kendskab til den rette teknik.

For et harmonisk og holdbart resultat kan en murer bestilles til facaderenovering gennem 3byggetilbud.dk. Her kan du oprette dit projekt uforpligtende og modtage tilbud fra flere murerfirmaer i dit nærområde.

 

 

Guide - Facaderenovering

Planlægning og vurdering af opgave 

Det kan komme dig selv, din familie og kommende købere af din bolig til gode, at du starter din facaderenoveringer med at få en byggesagkyndig rådgiver eller en murer til at vurdere opgaven. Der skal laves en analyse af murens nuværende tilstand, så den mest optimale og holdbare renoveringsopgave kan blive planlagt.

Er der gammelt puds på muren, vil det være nødvendigt at få dette fjernet først. En fagperson kan rådgive og vejlede dig om valg af rette puds, og vedkommende kan sætte dig godt i gang med opgaven.

Køb af materialer og værktøj

Det er afgørende for at opnå et stærkt og holdbart resultat med din facaderenovering, at du vælger et puds, der passer til typen af din mur. Der kan vælges mellem færdigblandede produkter og produkter, hvor du selv skal blande tørmasse med en korrekt mængde vand.

Har du valgt et kalkprodukt, kan det svare sig at leje en tvangsblander. Kalkpuds skal blandes i lang tid (omkring 20-30 minutter), før det er klar til brug.

Køb gerne 2 forskellige størrelser af stålbræt, så du har én udgave til de store overflader på muren og en anden og mindre udgave til de snævre områder (over vinduer og døre).

Af værktøj anbefaler vi, at du skaffer dig en lamelfræser til at samle to stykker træ, oftest i en vinkelret position.

Klargøring 

Før du sætter i gang med facaderenoveringen på gør-det-selv metoden, skal muren klargøres. Den skal renses, og der skal fjernes søm og skruer fra murene eller fugerne.

Med groft sandpapir på et pudsebræt kan du rengøre murværket, så gammelt smuds og jord fjernes helt.

Tjek alle fuger for at se om der er områder, hvor der mangler puds. Fjern løst puds og køb mørtel til at fylde hullerne i fugerne ud.

Dæk alle døre og vinduer til med plastik. Dette letter dit afsluttende arbejde, så du slipper for at skulle vaske og rengøre karme, når du har fået lagt puds på din facade.

Renovering af facade med puds

Du skal altid starte dit pudsearbejde med at fugte den rengjorte mur. Mørtel (uanset om det er lavet på cement eller kalk) kan ikke hæfte på en tør mur. Muren skal ikke være vanddrivende men fugtet.

Start nedefra når du er klar til at pudse din facade op med mørtel. Brug et stålbræt og læg en aflang klat mørtel på den flade overside. Dit puds skal trækkes på den fugtede mur med en langsom, opadgående bevægelse.

Finish 

Når du har pudset hele facaden op, skal du lade din mørtel tørre halvt. Du kan nu begynde at pudse overfladen med et filtsebræt. Arbejd med store, bløde og cirkulære bevægelser, så der opnås et jævnt og harmonisk resultat på din mur.

Er det kalkpuds, du har brugt, er det en god idé at afsluttet projektet med at give muren et lag med kalkvand. Dette giver en forstærkende hinde til facaden, så pudset holder i mange år frem.

Materialer

Pris på facaderenovering pr. m2 er påvirket af flere forhold – herunder om du selv står for hele arbejdet, eller om du har murere til at hjælpe dig. Når du modtager tilbud via 3byggetilbud.dk, modtager du et prisoverslag, der giver dig indblik i, hvad renoveringsprojektet kommer til dig koste med professionel hjælp.

Der er forskellige metoder, du kan benytte dig af, når du vil renovere facade med puds.

Filtse

I mange sammenhænge vælges der renovering med filtse. Dette giver din mur et råt look, hvor dele af murstenen kan ses. Der skal bruges et filtsebræt til opgaven.

Fordelen ved filtse er, at du som gør-det-selv person let kan håndtere arbejdet. Du bestemmer selv, hvor groft den pudsede mur skal filtses.

Vandskuring

Vandskuring er en populære metode til udendørs murværk. Det kan kræve kendskab til teknikken at få et tilfredsstillende resultat. Der skal bruges en våd mursten til at trække pudset af.

Er du i tvivl om teknik, kan du lade en murer stå for denne del af renoveringen.

Sækkeskuring

Til sækkeskuring skal der bruges et stykke sækkelærred, der bruges til finish. Denne teknik giver mest synlighed til murstenene. Metoden er billigere sammenholdt med vandskuring.

Sækkelærred kan købes i byggemarkeder, og det kan bestilles på nettet.

Materialeliste

Før du køber værktøj og udstyr til din facaderenovering, skal du være afklaret med, hvilken metode du vil bruge til at trække pudset af din mur. Om du skal have købt et filtsebræt eller et stykke sækkelærred afhænger af, hvordan du ønsker din mur skal tage sig ud i fremtiden.

Du skal bruge følgende materialer til renoveringen:

  • Knibtang
  • Groft sandpapir
  • Pudsebræt
  • Tvangsblander
  • Filtsebræt, mursten eller sækkelærred

Når du bestilt murer via 3byggetilbud.dk, skal du ikke købe værktøj eller udstyr. Håndværkerne vil have alt tilbehør med, og de vil have adgang til specialværktøj.

 

 

Opsummering

En facaderenovering er en god løsning i forskellige situationer. Det kan være, det gamle puds på din ydermur er ved at skalle af, eller at du ønsker at få et moderne look på dit hus. Selvom der ikke er nogle reglementer eller byggetekniske bestemmelser, der afholder dig af at renovere facade selv, skal du have styr på teknik til at pudse mur og metode til at trække puds af igen.

Om du vandskurer, sækkeskurer eller filtser din mur, er en smagssag. Der kan opnås forskellige resultater, afhængigt af, om du bruger en våd mursten, et filtsebræt eller et stykke sækkelærred til finish.

Pris på facaderenovering med netpuds vil være højere sammenholdt med en opgave, hvor dette forstærkende materiale ikke bruges.

Du skal anse renoveringen af facaden som en investering i din bolig og dens værdi både på nuværende og fremtidig basis. Derfor skal det være kvalitet (og ikke pris), der er afgørende, når du vælger materialer til opgaven.

Tænk dig godt om inden du pudser facaden

Før du bestiller puds, og før du går i gang med at klargøre ydermuren til en facaderenovering, skal du gøre dig grundige tanker om, hvorvidt pudsning af facade er den rette løsning.

Du skal blandt andet være bekendt med, at en pudset mur kræver mere vedligehold end en regulær mur med synlige mursten. Det danske klima med omskifteligt vejr er hård ved en malet mur. Hvis først der er trængt fugt ind i muren, vil det påvirke pudset, og der skabes sårbarhed i mørtlen, der får den til lettere at krakelere.

Når først der er lagt puds på din facade, er der ingen fortrydelsesret. Det er et tidskrævende og omfattende arbejde at fjerne pudset igen.

Kvaliteten af mørtel og teknikken til finish har stor indflydelse på, hvor holdbar din mur bliver. Er du det mindste i tvivl om renoveringsmetoder, er pengene til køb af håndværkere fra 3byggetilbud.dk givet godt ud.

Sådan vælger du overflade til din facade

Der er flere overvejelser at gøre sig, når der skal vælges facade til boligen. De mest brugte materialer til facaderenoveringer er puds, træ og fibercementplader. Når du vil gøre arbejdet selv, er det lettest at pudse den gamle mur op med cementmørtel eller mørtel af kalk.

Det er primært på sommerhuse og fritidsboliger, der vælges facadebeklædning med træ. Træ er et naturmateriale, der vil blive påvirket af vind og vejr med årenes løb. De mest vejrbestandige løsninger er fibercementplader og pudsning. Fibercement kan købes som brædder, der kan bruges som fuldbeklædning på boligen, eller som kan indgå i kombination med træ.

Du skal vælge et materiale, der matcher looket og stilen på din bolig. Og materialet skal være af høj kvalitet, så værdien på din bolig stiger, og du slipper for omfattende renovering indenfor få år.

Når du renoverer facaden på din bolig, kan det være en god idé at overveje at montere nye vinduer for at forbedre udseendet og funktionaliteten. Nye vinduer kan give din bolig et nyt og friskt look samtidig med at de også kan forbedre din boligs energieffektivitet og sikkerhed.

En af de største fordele ved at montere nye vinduer er, at det kan forbedre energieffektiviteten i dit hjem. Nye vinduer kan forbedre isoleringen i dit hjem, hvilket kan hjælpe med at holde på varmen om vinteren og kold luft om sommeren. Dette kan reducere dit energiforbrug og dermed også spare penge på din energiregning.

Du kan også overveje at bygge din egen overdækning til din terrasse. Dette kan give dig muligheden for at udnytte din terrasse året rundt, selvom det der regner eller andet. Det er samtidig også en flot tilføjelse til facaden af dit hjem.

 

Beskrivelse af kilder

Ekspert- og testkilder

Bolius

Bolius.dk er et digitalt videnscenter, der drives af Real Dania. Sitet indeholder en masse artikler, produktbeskrivelser, blogs og guides, der alle drejer sig om renovering, byggeopgaver og inspiration til forbedring af hjem. Vi har brugt Bolius.dk til at give dig information om de punkter, du skal være opmærksom på, før du går i gang med din facaderenovering.

Derudover har vi brugt sitet til at give dig inspiration om de forskellige metoder, der kan bruges til at skabe overflade på din pudsede mur.

Artiklerne er udgivet hhv. den: 14. juni 2017 og 9. marts 2018

Artiklerne kan læses her og her

FAQ

Hvad koster facaderenovering?
Pris på renovering af facade afhænger af, hvor mange m2 der skal renoveres, og prisen er desuden påvirket af typen af renoveringsprojektet. Drejer det sig om at fjerne gammelt puds, vil prisen blive højere sammenholdt med, når der første gang skal lægges nyt puds på. Du skal forvente, at prisen på facaderenovering ligger på 300-800 kr./ pr. m2.
Hvad indebærer en renovering af facade?
En renovering af facade indebærer både forberedelsesarbejde, klargøring af mur, puds og finish. Det er vigtigt for holdbarheden af facaden og for det endelige resultat, at du har styr på teknikken med at trække puds af muren og enten vandskure, sækkeskure eller filtse.
Hvornår giver en facaderenovering mening?
En facaderenovering giver mening, når der er gammelt puds, som er ved at skalle af, eller hvis din ydermur har revner eller sprækker. Renoveringen med puds kommer til at forskønne din bolig, og arbejdet giver forstærket holdbarhed til muren.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme