Byg selv overdækning af terrasse:
DIY guide til overdækning af terrasse i træ eller andet materiale

En overdækning på din terrasse kan give dig og din familie, venner og naboer mulighed for at udnytte jeres udendørs areal en del mere. Med en overdækning kan I nyde terrassen det meste af året, også selvom det regner. og i sommerperioden kan den give jer noget skygge.

Du kan vælge at bygge konstruktionen selv eller overlade det til et professionelt håndværkerfirma. Du kan finde flere lokale fagfolk i dit område ved at bruge 3byggetilbud.dk, hvor du kun skal beskrive din opgave, og så får du 3 uforpligtende tilbud.

Guide – byg selv overdækket terrasse

COVERING TERRACE

Det er ikke nok kun at forholde sig til dimensioner og valg af materiale til overdækningen. Du skal være opmærksom på, at der kan være regler og krav til indhentning af byggetilladelse, før du starter dit gør-det-selv projekt. Herunder ses en guide, du med fordel kan bruge, når du vil være sikker på at have styr på både de byggetekniske, juridiske og praktiske elementer.

Sæt dig ind i reglerne på området

Første step med at bygge en overdækket terrasse selv handler om at få tjek på det juridiske. Som udgangspunkt er der intet, der afholder dig fra selv at stå for arbejdet med at opføre en overdækket terrasse. Det er kun, hvis der er behov for at etablere nye el-installationer eller nye rør, at du er pålagt at få en autoriseret VVS’er til at hjælpe dig.

Ansøgning om byggetilladelse til overdækket terrasse?

Har du en stor terrasse, kan det være, du skal have ansøgt din bopælskommune om byggetilladelse, før du må begynde på dit projekt. Du skal ansøge om tilladelse, hvis din terrasseoverdækning måler 50m2 eller derover.

Der kan være forskel på fra kommune til kommune, hvor lang tid der går, før du kan forvente at få svar på din ansøgning. Den gennemsnitlig svartid ligger på mellem 3-5 uger.

Valg og køb af materialer 

Måler din terrasseoverdækning under 50m2, eller har du fået godkendelse på at må opføre en overdækning til terrassen, skal du forholde dig til valg af materiale for både konstruktion og tagbelægning. Vil du give dig selv de nemmeste og mest medgørlige arbejdsvilkår, skal du vælge træ til konstruktionen. Træet skal være en hård sort, og det skal være vejrbestandigt, så du og familien kan få glæde af overdækning i mange år frem.

Hovedparten af alle overdækninger til terrasser opføres med tagplader af enten plastik, stål eller aluminium. Der er fordele og ulemper ved alle tagplader, og der kan være prismæssige fordele på dem. Pris på overdækket terrasse med stål-tagplader vil være dyrere sammenholdt med tagplader af plastik.

Opførelse af konstruktion og støbning af stolper

Det vigtigste element på en overdækket terrasse er konstruktionen og de bærende stolper for overdækningen. Denne skal være i vater, og den skal bygges i henhold til det tagmateriale, du har valgt til opgaven. Du skal bygge konstruktionen separat som et skelet. Her får du brug for god plads, og det er derfor ideelt at lave arbejdet i en weekend, hvor der er tørt vejr, så du kan bruge græsplænen. Konstruktionen skal have lægter og spær, der passer til dimensionerne på dine tagplader. Det nemmeste og mest sikre er at montere tagpladerne, mens du har gode arbejdsvilkår på jorden med skelettet til konstruktionen.

Når skelettet er bygget færdigt, skal du støbe stolperne, der skal bære tagkonstruktionen. Der skal bruges trykimprægneret træ, der tåler at befinde sig i fugtige omgivelser året rundt. Hvor mange stolper du skal bruge, afhænger af størrelse på din terrasse og tagpladernes vægt. Til en terrasse på 3-4 meter, der er belagt af plastikplader, vil 4 stolper være tilstrækkeligt. Stolperne skal støbes i jorden, så de står stabilt og sikkert, og din overdækkede terrasse er holdbar.

Montering af konstruktion på stolper

Det mest komplicerede arbejde kommer til sidst i processen, når en overdækket terrasse af træ skal sættes sammen. Det anbefales, at du allierer dig med en arbejdsmakker, så I er 2 om det fysisk krævende arbejde. Sørg for at stå på et stabilt underlag, så du og din makker kan arbejde i sikre forhold.

Du kan få hjælp fra et tømrerfirma via 3byggetilbud.dk til dele eller hele opgaven. Opførelse af en overdækket terrasse hører til nogle af de simple opgaver hos tømrer, og de vil kunne bygge og montere overdækningen på 1 dag.Materialer

Om der skal bruges plader af aluminium til en overdækket terrasse, eller om det skal være tagbelægning af plastik eller stål, er en individuel afgørelse. Din terrasseoverdækning skal i stilen matche looket på din bolig, og den skal være lavet af materialer, der tilgodeser dine krav til styrke og vedligehold.

Tag til overdækket terrasse

Plastik 

Tagplader af plastik er det budgetvenlige valg. Du finder tagplader i mange forskellige udgaver og størrelser. Der er blandt andet forskel på tykkelsen af pladerne, hvilket har indflydelse på styrken. Foruden de skarpe priser har plastikpladerne også dén fordel, at de er enkle selv at montere. Der kan vælges mellem plader med og uden forborede huller til skruer.

Når monteringen skal foregå effektivt og smidigt, skal du vælge pladerne, der har forborede skruehuller i hjørnerne.

Det vil være nødvendigt at vedligeholde en gør-det-selv overdækket terrasse med plastiktagplader. Tagpladerne skal børstes af på overfladerne med jævne mellemrum, så alger ikke gror fast og ødelægger både udseende og holdbarhed. Du kan bruge en kost til forsigtigt at rense og holde tagpladerne fri for mos, skidt og alger.

Stål og aluminium 

Den slidstærke og holdbare løsning er at vælge tagplader af stål eller aluminium. I dag findes der alu-tagplader, der er lavet i støjsvage udgaver, så du og familien ikke generes, når I befinder jer på terrassen i regnvejr. Aluminiumstagplader er dyrere sammenholdt med tagplader af plastik. Dette skyldes robustheden og den høje slidstyrke.

Den store fordel ved tagplader af stål og alu er, at de er så godt som vedligeholdelsesfrie. Alger har sværere ved at gro og sætte sig på overdækningen, og du slipper på denne måde for at skulle feje skids og snavs væk en eller to gange pr. sæson.

Glas 

Glaspartier er den æstetisk, smukke løsning som overdækning. Dette tagmateriale lukker masser af lys ind, og det får overdækningen til at tage sig moderne og elegant ud. Har du ønske om, at overdækningen skal kunne fungere som skygge for solen i sommerperioden, er glas et mindre funktionelt materiale. Og er din overdækning monteret skrøbeligt på huset, vil det også være en god idé at vælge et mere solidt tagmateriale.

Konstruktion til overdækket terrasse

Konstruktionen på gør-det-selv overdækningen til en terrasse laves af træ. Der er forskellige, hårde træsorter at vælge imellem, og de varierer i forhold til udseende og pris. Mens mahogni og teak er de eksklusive træsorter, er dansk lærk den budgetvenlige løsning.

Når overdækningen skal matche ind i omgivelserne ved boligen, kan du købe træbjælker af samme træsort, som selve terrassen er lavet af.

Stolper

Stolperne, der holder overdækningen, er det vigtigste element, nå det kommer til holdbarhed og slidstyrke. Det er vigtigt, at stolperne kan tåle at blive udsat for voldsomme, vejrmæssige påvirkninger, og at det tåler at befinde sig i fugtige omgivelser året rundt.

Trykimprægneret træ er den mest solide løsning, du kan vælge til opgaven. Dette træ er blevet forbehandlet med kemikalier, der forbedrer og forhøjer træets naturlige modstandskraft.

Materialeliste

Der skal bruges forskelligt værktøj og tilbehør til at bygge en overdækning til terrassen – herunder:

 • Geringssav
 • Vinkelsliber
 • Vinkelbeslag
 • Hammer
 • Boremaskine
 • Vaterpas
 • Cement
 • Arbejdshandsker

Det er en god idé at investere i et par sikkerhedssko, når du bygger overdækningen. Skoene skåner dig mod at få skruer, søm eller træsplinter i foden, som kan gemme sig i græsset. Skoene sørger derudover for, at du står stabilt og sikkert, når konstruktionen sættes fast på stolperne.

Har du booket et tømrerfirma via 3byggetilbud.dk, skal du ikke købe hverken skruer, beslag eller værktøj. Håndværkerne har alt værktøj og tilbehør med sig.

 

Opsummering

En overdækket terrasse kan højne livskvaliteten for store og små. Med overdækningen kan du og familien nyde haven fra forår og til sent efterår. En terrasseoverdækning er én af de mere simple og budgetvenlige gør-det-selv opgaver, du kan stå for selv.

Du har gode muligheder for at sætte dit eget præg på overdækningen, når der skal vælges træ til konstruktionen og materiale til tagbelægningen. Vil du have en fleksibel løsning, hvor der skal kunne komme lys ned til terrassen, kan du vælge at opføre en overdækket terrasse med skydetag.

Prisen for opgaven vil blandt andet afhænge af, hvor mange stolper der skal støbes omkring terrassen, og hvilke tagplader der vælges. Men husk, at du kan sammenligne tilbud og få den skarpeste pris gennem 3byggetilbud.dk.

Hvis du tænker på at installere tagpap selv, så kan det være en god idé at læse vores guide til gør-det-selv montering af tagpap. Guiden giver dig en trin-for-trin vejledning, som er nem at følge, og som hjælper dig med at installere tagpap korrekt og sikkert. Du vil også få en oversigt over alle de nødvendige materialer og værktøjer, du skal bruge for at fuldføre opgaven.

Vi anbefaler vores DIY guide til montering af tagpap, da den hjælper dig med at opnå det bedste resultat og minimere eventuelle fejl. Dette kan være en god måde at spare penge på, og samtidig sikre en veludført opgave.

Tre tips til den nybyggede terrasse

Du kan forlænge levetiden på din nybyggede terrasse på forskellige måder. Vil du have glæde af terrassen i flest mulige år og undgå omfattende vedligeholdsopgaver, kan du gøre brug af følgende, 3 råd:

 • Giv terrassen en god olie
 • Byg en overdækning
 • Hold terrassen fri for blade og smuds

Træ, der befinder sig udenfor hele året rundt, udsættes for fugt, temperaturskifte og belastning fra vejr. Den bedste måde at pleje terrassen på, er ved at give den en god træolie hver sæson. Herved styrkes træet, så det er mindre sårbart overfor klima og fugt.

En overdækning kan være med til at skåne terrassen, så der ikke dannes plamager af vand, der kan nedbryde træet på terrassen. Sørg for at holde terrassen fri for blade, jord og snavs ved at feje overfladen efter behov.

Sådan får du haven i form til foråret

Den bedste måde at klargøre haven på til foråret, er ved at pleje den i efterårssæsonen. Det er i efteråret, at du kan omplante træer eller buske, og de mest næringsrige betingelser i jorden findes. I efteråret kan du beskære store træer og planter, så der kommer nye, sunde skud til foråret.

Allerede fra marts/april kan du begynde at lave havearbejde. Her kan der plantes blomster i højbed, og du kan luge ukrudt, så du undgår et større lugearbejde resten af sommeren.

Disse investeringer kan du overveje til haven

Der er flere måder at optimere og forskønne haven på. Fra sent forår til tidligt efterår kan der tilbringes mange timer udenfor for både store og små, når haven er indrettet til familiens behov. Mens teenageren med sikkerhed vil elske at ligge og slappe af i en hængekøje, kan der laves bålsted eller grill-område for manden. Har du eller din ægtefælle ’grønne fingre’, kan der laves højbede, urtehaven eller plantes frugttræer- eller buske, som kommer til at stimulere både syns-, duft- og smagssans.

En overdækket terrasse giver familien den bedste mulighed for at tilbringe masser af timer med kvalitetstid sammen.

Beskrivelse af kilder

Ekspert- og testkilder

Byggeri.dk

Byggeri.dk er en informationsportal, der kan give dig som gør-det-selv menneske inspiration og værdi. Du får hjælp og gode råd til at bygge, renovere og vedligeholde, og alle artikler på sitet ligger frit tilgængeligt for alle.

Vi har anvendt Byggeri.dk til at give dig gode råd til, hvordan du kan forlænge levetiden på din nybyggede terrasse, og hvordan du får mest værdi for pengene med den.

Derudover har vi brugt sitet til at give dig inspiration til, hvordan du shiner haven op til foråret, så du og familien kan nyde udsigten fra terrassen med overdækning.

Du kan se om forårshaven her

Læs artiklen om terrasser her

FINANS

Hos FINANS kan du blive opdateret på nyheder fra ind- og udland på det finansielle område. Sitet er professionelt og sagligt, og det er anerkendt af Jyllands Posten.

Vi har brugt Finans.dk til at give inspiration til, hvordan du og familien kan indrette haven, så der er aktiviteter for alle familiemedlemmer.

Artiklen er udgivet den: 15. januar 2021

Du kan se artiklen her

Bolius

Bolius.dk er en vidensportal, der hver måned opdateres med nye blogs, artikler og guides. Websitet hører til under Real Dania, der har som mission at forbedre danskernes livsstil. Du finder artikler om bolig, hus og have, og indholdet ligger frit tilgængeligt for alle.

Vi har brugt Bolius.dk til beskrivelse af de elementer, du skal være særlig opmærksom på, når du vil renovere eller istandsætte kælder.

 

Artiklen er udgivet den: 8. februar 2019

Du kan se artiklen her

Gør Det Selv

Hos Gør Det Selv får du hjælp og inspiration til at komme i mål med dine projekter i huset eller haven. Alle artikler er skrevet af passionerede mennesker og fagpersoner, der kan klæde dig godt på til at få værdien af din bolig til at højnes.

Vi har brugt Gør Det Selv til beskrivelse af, hvordan reparation og istandsættelse af vægge og lofter kan give din kælder helt nyt liv.

Artiklen er udgivet den: 8. februar 2011

Du kan se artiklen her

FAQ

Hvad koster en overdækket terrasse?
Pris på en overdækket terrasse afhænger af flere faktorer – herunder størrelse, valg af tagmateriale og type af træ til konstruktionen. Du skal forvente, at prisen på overdækningen ligger på mellem 8.500-10.000 kr. for en størrelse på 4×1,5m.
Hvordan bygger man en overdækket terrasse?
Du skal starte med at sætte dig ind i reglerne for en overdækket terrasse, før du køber materialer til den. Selve opførelsen sker ved at støbe et optimalt antal stolper omkring din terrasse, samtidig med at du bygger konstruktionen og monterer tagplader på den.
Du laver overdækning ved først at tage mål af din terrasse. Overdækningen kan modsvare dimensionerne, eller der kan vælges at lave ekstra udhæng. Vær opmærksom på at måler din overdækning 50m2 i areal eller derover, skal du ansøge om byggetilladelse hos din kommune.
Hvad er en overdækket terrasse?
En terrasseoverdækning fungerer som et halvtag, der giver dig og familien mere glæde af terrassen. Med en overdækning kan I nyde haven og omgivelserne ved huset både forår, sommer og efterår. I sommerperioden tilbyder overdækning skygge, og i overgangsperioden giver overdækningen jer ly for regn.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme