Montering af Tagpap:
Gør-Det-Selv Guide til køb og lægning af tagpap

Når du skal vælge tagbeklædning, så er det vigtigt at vælge et materiale, som passer til din bygning og som selvfølgelig overholder kravene til hældning. Tagsten er rustikke og hårde, hvor tagpap er mere fleksibelt og budgetvenligt, og dermed egner sig til mindre bygninger. Dette kan f.eks. være bebyggelser som garager, værksteder osv.

Asfaltpap findes i mange tykkelser, hvor der kan bruges mange forskellige monteringsmetoder til montering af tagpap, og det kan være nødvendigt for nogle at hyre et håndværkerfirma for montering. Du kan få forskellige tilbud fra håndværkere ved at oprette din opgave på 3byggetilbud.dk.

 

Guide – valg og lægning af tagpap

Der er flere parametre i forhold til både køb og montering af asfaltpap, du skal tage højde for. Herunder ser du en vejledning, der kan blive dit vigtigste redskab til at få den tagløsning, som måtte matche dit projekt.

 • Valg af tykkelse og type af tagpladerne

Du skal først gøre dig overvejelser om, hvilke krav til vedligehold og levetid, du har til dit kommende tagmateriale. I samme ombæring skal du gøre dig tanker om, hvordan monteringen skal foregå (om det skal være den brandsikre metode med plader med klæbesider, eller om det skal være på traditionel facon med at brænde pladerne fast til hinanden). Tykkelse af tagpap har indflydelse på slidstyrke og levetid. Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at des tykkere pladerne er, des mere modstandsdygtige og stærke er de.

Plader i forhold til tagkonstruktion 

 • Plader i forhold til tagkonstruktion 

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, om der gælder bestemte regler og krav til valg af tagmateriale i din lokalplan. Dette har relevans, når det er boligen, der skal have nyt tag. Du skal altid orientere dig i lokalplanen for dit boligområde, før du vælger tagmaterialer. Som udgangspunkt står det dig frit for at vælge det tagmateriale, du synes om til din bolig. Dog kan der gælde specifikke bestemmelser, du som boligejer er pålagt at tage højde for, når boligen forbedres og renoveres.

Det er Boligreglementet, der opstiller de gældende regler for valg og montering af tag. Her findes der dog ingen specifikke regler til montering af tagpap.

 • Renovering eller nyt tag?

Har brændeskuret, garage, sommerhuset eller anden bebyggelse allerede asfaltpap, og er det ved at være tid til en udskiftning? Det har indflydelse på monteringsprocessen og omfang af køb af tagmaterialer, om du renoverer eller bygger nyt tag med asfaltpap. Når du bruger pladerne, vil du i langt de fleste tilfælde skulle bruge hhv. underpap og overpap.

Hvis der allerede er underpap på tagkonstruktionen, skal du tage afsæt i dette, når du vælger overpap. Det øverste lag (overpappet) er dét, der har små skiftersten i sig.

Der er visse tilfælde, hvor du ikke behøver at lægge underpap. Det gælder blandt andet de konstruktioner, der ikke skal bruges til beboelse (herunder hønsehus og brændeskur).

Har din tagkonstruktion en hældning under 1:20, skal du altid lægge både under- og overpap. En yderligere fordel ved at lægge 2 lag er den forlængede holdbarhed.

 • Køb af værktøj og forberedelse

Du skal sikre dig at have alt det værktøj i hus, som du skal bruge til monteringen. Når det kommer til de mindre opgaver, hvor der lægges tagpap på værksted, brændeskur eller hønsehus, kan du klare opgaven på én dag. Det kan få stor betydning for flowet i opgaven, at du ikke kommer til at mangle tilbehør.

Der er ingen regler eller bestemmelser i Byggeloven, der afholder dig fra at klare opgaven selv.

 • Montering af tagpap

Det anbefales, at du kontakter dit forsikringsselskab, før du begynder at lægge tagpladerne. Der kan være betingelser og forhold i bestemmelsen omkring din brandforsikring, som dit forsikringsselskab skal godkende, før du begynder at svejse og brænde. Processen omkring svejsning er forbundet med høj brandfare, når opgaven løses af gør-det-selv mennesker sammenholdt med professionelle håndværkere.

Der kan være skjulte gløder i pappet, som ulmer videre, når du er færdig med opgaven. I værste fald kan gløderne forårsage brand, hvis de føres ned mod haven med vinden.

Når pladerne lægges, anbefales det, at du placerer og monterer dem fra tagryg til tagfod. Dette er den mest egnede metode, når det kommer til at minimere risikoen for utætheder i tagmaterialet.

Før du begynder på step 4 og 5 med forberedelser og montering, skal du have overvejet, som du selv vil klare arbejdet, hvor du befinder dig i højden og kan have besværlige arbejdsforhold. Er du mindste i tvivl om sikkerhed og arbejdsforhold eller korrekt montering, er det af hensyn til både din tryghed og kvaliteten omkring taget det mest forsvarlige at bestille et håndværkerfirma via 3byggetilbud.dk.

Materialevalg

Tilbehør: fodblink, taghætte og inddækningsprofiler
Det er ikke kun tagpladerne, du skal have styr på, når du vil have succes med dit tag og dit gør-det-selv projekt. Der er en række tilbehør, som du skal have købt, før du er klar til at montere asfaltpap. Det gælder blandt andet de stykker af aluminium, der skal sørge for at lede nedbør væk fra tagpladerne og ned til tagrenderne (de kaldes for ”fodblink”).

Derudover kan der være brug for en taghætte, for at taget er optimalt ventileret på bagsiden, så der ikke opstår lufthuller. Gør der det, vil det være nødvendigt at skulle gennemføre en reparation af tagpappet.

Hvis du har en lodret, træbjælke monteret i siden af tagkonstruktionen, skal du også have købt inddækningsprofiler. Disse afskyr vand, så der ikke trænger fugt ind til tagkonstruktionen.

Alt tilbehør til tagpap kan købes samme sted, som du køber dit tagmateriale.

Det kan være en god idé at bestille dine materialer i god tid, da der kan være ventetider på leveringerne.

Tagkonstruktion – OSB plader eller krydsfinér
Du skal montere asfaltpap på en solid trækonstruktion. Det anbefales, at du bruger enten OSB plader eller krydsfinér.  I begge tilfælde er der tale om større plader, som pappet skal monteres direkte på. Du skal vælge plader af træ, der er lavet til formålet. OSB plader bliver ofte fremhævet, da disse imødekommer de krav, som stilles til træ, som skal bruges under pappet. Det er f.eks. essentielt, at træet er i stand til at give sig i henhold til påvirkning fra bevægelser omkring bebyggelse. Et hus eller et skur vil i løbet af årene ”bevæge” sig. Dette sker, når husets grundmaterialer giver sig i henhold til påvirkningen af vind og vejr.

Den store fordel OSB plader er, at disse både kan stive tagpappet optimalt af, og at de samtidig er i stand til at forme sig let efter bebyggelsen.

Du skal være omhyggelig med at vælge plader, der ikke indeholder for meget lim. Limen er en hindring for at afgive fugt, og dette kan på længere sigt komme til at skabe problemer med mug. Af denne grund skal du lave ventilation under pappet, så det kan ”ånde” og afgive fugt.

Type af tagpapplader

Det kan svare sig at bruge tid på at sammenligne forskellige udgaver af asfaltpap. Der vil være plader og design, som er mere relevante og egnede for dig end andre. Den store fordel ved tagmaterialets popularitet er, at der er mange udgaver, størrelser, varianter og farver at vælge imellem.

Når de rette tagpapplader skal vælges, kan du bruge følgende punkter i din udvælgelsesproces:

 • Tykkelse
 • Farve
 • Monteringsteknik
 • Tagpap pris
 • Mængde

Tykkelsen af tagpladerne har indflydelse på deres levetid og slidstyrke. Det er ikke nødvendigvis de tykkeste tagplader, der er det rette valg for dig. Det afhænger af, hvor tagmaterialet skal bruges. Når det kommer til tagpap på hus og bolig, skal du vælge asfaltpap i forhold til holdbarhed og kvalitet (og ikke pris).

Er det derimod brændeskuret, der skal overdækkes, kan det være tilstrækkeligt med tynde plader.

Priser på tagpap vil afhænge af dets kvalitet og størrelse.

Særligt om farver på tagplader 

Selvom de fleste tage med asfaltpapplader er sorte, findes materialet i alle nuancer fra lys over kobberfarvet til grå. Du skal være omhyggelig med at vælge farve på tagpap i forhold til typen af dit hus og omgivelserne omkring din grund. Når du vælger plader af høj kvalitet, kan du forvente, at de holder i op til 50 år, når du vedligeholder dem korrekt. Du kommer med andre ord til at skulle se på taget i mange år frem, og derfor skal det være i et look, som du vil trives med både nu og i fremtiden.

Har du et rødt tegltag på boligen, kan det være det rette valg med et kobberlook på taget på et skur eller et hønsehus i haven.

Hvor meget tagpaptag pr. m2 har jeg brug for?

Hvor meget asfaltpap du skal bruge, afhænger af 2 faktorer – hhv. hvor stort et areal tagkonstruktionen er på, og hvor store de plader er, som du ønsker at anvende. Det meste asfaltpap købes i ruller. Dette letter dit udregningsarbejde, da ruller har ens størrelser.

Mange af rullerne måler 1m i bredden. Når du vil udmåle den rette mængde, skal du huske på, at pappet i ruller skal monteres vertikalt og ikke horisontalt. Du kan måle tagkonstruktionen i længden og finde ud af, hvor mange meter den er.
Det er er ofte 5-8m pap i længden i en rulle.

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, en 1 rulle asfaltpap dækker cirka 0,9m2.

Det anbefales, at du har dit pap opbevaret i en temperatur på mellem 10-25 grader. Du får de bedste arbejdsforhold ved at lægge pappet, når det er mildt i vejret. Herved blødgøres tagmaterialet, og du kan således nemmere arbejde med det. Ved for høje temperaturer kan de små skiftersten sætte sig løs, og du vil opleve, at materialet lettere smitter af på tøj og handsker.

Svejsning eller selvklæbende tagpap?

Om dit pap til taget skal være den klassiske udgave, der skal svejses sammen ved hjælp af en gasbrænder, eller om det skal være den moderne, brandsikre udgave med selvklæbende egenskaber, er en individuel vurdering.

Den letteste og mest sikre løsning er ved at bruge selvklæbende asfaltpap.

Prismæssigt kan der være forskel på, hvilken variant du vælger. Det er de selvklæbende udgaver, der generelt ligger højest i pris. Dog kan den ekstra pris være pengene værd, da du minimerer brandrisikoen omkring din arbejdsopgave med 100%. Disse moderne papplader skal i visse tilfælde eftermonteres med skruer.

Materialeliste

Du skal have dit værktøj og dine materialer i hus, før du påbegynder arbejdet med selv at montere asfaltpap. Det kan blive et kompliceret og krævende arbejde, hvis du bliver nødt til at sætte monteringen i stå, fordi du mangler materiel.

Der er flere materialer og værktøjer, du ikke kan være foruden. Herunder ser du en liste over de mest nødvendige og uundværlige materialer, du skal bruge, når du selv lægger asfaltpap på boligen, skuret eller garagen:

 • Skruemaskine
 • Gasbrænder
 • Stillads
 • Hobbykniv
 • Hammer
 • Arbejdshandsker + arbejdstøj

Tagmaterialet smitter af, og derfor skal du både arbejde med beskyttelseshandsker og bære arbejdstøj, der er slidstærkt, og som kan smides ud efterfølgende. Des varmere vejret er, des mere vil pappet smitte af.

Lægning af tagpap

For din egen sikkerheds skyld anbefales det, at du lejer et stillads, når det drejer sig om at montere tag på bolig, stort skur eller garage med hældning. Det er afgørende for din bevægelsesfrihed, at du kan stå stabilt og sikkert, når du er i gang med at placere pappet. Arbejder du med gasbrænder, er sikkerheden endnu mere vigtig for dig.

Om du skal bruge gasbrænder eller skruemaskine, afhænger af typen af dit tagmateriale.

Vælger du at lade professionelle tømrer stå for opgaven, skal du ikke forholde dig til at leje stillads eller købe værktøj. Håndværkere har adgang til specialværktøj, og de har materiel, som du ellers skulle i byggemarked eller planteskole for at låne.

Du kan med fordel beskrive både hældning på tag og antal m2, der skal beklædes med asfaltpap, når du opretter din opgave på 3byggetilbud.dk. Des mere specifik du er i din opgavebeskrivelse, des bedre tilbud får du, og des mere præcis vil prisoverslaget fra håndværkerne være.

Opsummering

Tagpap er en populær og funktionel løsning, der kan bruges på både bolig, garage, brændeskur, cykelskur, værksted og hønsehus. Du kan vælge mellem forskellige typer af tagmaterialet, der enten skal svejses sammen ved hjælp af gasbrænder eller klistres sammen (den selvklæbende udgave).

Når du skal vælge det rette tagmateriale, skal du gøre dig tanker om din sikkerhed i forbindelse med montering. Det kan være forbundet med stor brandfare, når du svejser tagpladerne sammen. Derudover skal du orientere dig omkring forholdet mellem taghældning og tagpap. Hældningen af taget er med til at afgøre, hvorvidt der er brug for underpap eller ej.

Er det montering af tag på bolig eller garage, du skal i gang med, skal du sikre dig, at der ikke findes særlige krav eller bestemmelser for tagmateriale i lokalplanen. Du skal derudover være opmærksom på, hvilken form for tagkonstruktion, pladerne skal monteres på.

Det er tilladt for dig som boligejer og privatperson selv at montere tagpap på boligen. Der er både værktøj og tilbehør til tagmaterialet, du skal have købt i samme forbindelse, som når du bestiller asfaltpap. Følg vores guide til udførsel og materialevalg eller find et godt tilbud hos 3byggetilbud.dk.

Tagpap bruges ofte på flade tage

Nyt tagpap på fladt tag (eller ”build up tag” som det også kaldes) er en foretrukken løsning, som mange boligejere og gør-det-selv mennesker tyr til, når garagen, sommerhuset eller skuret skal have ny tagbelægning. Den helt store fordel ved at lægge tagpap på fladt tag er sikkerheden. Du får væsentlig nemmere og mere sikre arbejdsforhold, når du ikke skal arbejde med materialer eller gasbrænder, mens du står på en skæv tagkonstruktion.

Når du vælger asfalttag af høj kvalitet, får du et sundt og stærkt tag, der kan holde i op til 50 år.

Huse med fladt tag er i størst risiko for fugtskader. Det er afgørende for kvaliteten af tagkonstruktionen og din boligs sundhed og levetid, at du sørger for, at nedbør kan sive væk fra taget.

Det fleksible og stærke asfaltpap kan monteres på kort tid, når du kan stå på en plan overflade.

Tips til flade tage med tagpap

Vil du sikre dig, at dit tag og din bolig ikke udsættes for fugtskader, skal du efterse både tagmateriale og tagkonstruktion et par gange om året. Det er særligt mørke pletter på konstruktionen under pappet, du skal holde øje med. De mørke pletter er fugtskader, som skal begrænses i at brede sig og forværres. Pletterne er tegn på, at der er sket skade på et bestemt sted på dit tagpap. Handler du i tide, kan du reparere skaden ved at skære lufthullet væk og svejse eller klæbe pappet godt sammen igen. Sørg for at der er optimal ventilation omkring pappet, så fugten i tagkonstruktionen kan trænge væk.

Du skal stort set altid bruge 2 lag pap, når materialet bruges på beboelse. Det er det nederste lag pap, der har stor indflydelse på levetiden af taget, da det er dette lag, der skal holde fugt på afstand.

Den bedste og mest effektive måde at forebygge fugtskader på er ved at bruge materialer i høj kvalitet.

Det anbefales, at du efterser dit asfaltpap og din tagkonstruktion minimum 1 gang om året. Dit tagpap må aldrig sidde løst.

Sådan passer du godt på dit tagpap

Skulle der være kommet små ”dampbuler” (lufthuller) i underpappet, er det nødvendigt at reparere taget på de steder, hvor dampbulerne viser sig. Det er fugten, der får pappet til at forme buler. Du skal reagere med det samme, du opdager én eller flere buler. Undlader du at lave den nødvendige reparation af tagpap, kan det i værste fald betyde omfattende fugtskader, som kan opstå på både tagmaterialer og tagkonstruktion. Dette kan blive en dyr løsning at udbedre sammenholdt med at foretage småreparationer.

Det er nemt at passe godt på asfaltpap ved løbende at fjerne og udbedre dampbulerne.

Dette gør du ved at skære dem op, trykke luften ud og derefter svejse eller klæbe (afhængig af typen af tagpappet) pappet fast igen.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Villatips.dk

Villatipd.dk er et 100% dansk webside, der handler om, hvordan du kan forskønne, forbedre og vedligeholde din bolig, så den er mere værd, og så den lever op til dine og familiens behov. Du får tips til at spare penge på både el og varme, og du kan læse vidensartikler om byggelovgivning og nye materialer til hus og hjem.

Læs hele guiden her: Villatips.dk

Altom-tagarbejde.dk

Hos Altom-tagarbejde.dk kan du blive klædt godt på til selv at stå for køb af tagmateriale, forberedelse og montering. På hjemmesiden finder du relevante blogs fra dedikerede gør-det-selv mennesker og erfarne tømrer, som kan blive en hjælp og inspiration for dig. Derudover får du viden omkring krav og monteringsproces, som i sidste ende kan spare dig for både penge og ærgrelser.

Læs hele guiden her: Altom-tagarbejde.dk

Idenyt

Idenyt.dk er mange danskeres favorithjemmeside, når der skal laves omfattende renoveringer i hjemmet, eller når boligen skal optimeres. Den brugervenlige og inspirerende hjemmeside kan hjælpe dig med at få mere ud af de effekter, du allerede har derhjemme, og den kan blive dit redskab til at få succes med gør-det-selv opgaver.

Læs hele guiden her: Idenyt.dk

FAQ

Hvad koster det at få lagt tagpap?
Pris for at på lagt asfaltpap afhænger af, hvor mange m2 tag der skal beklædes, og hvor omfattende en opgave håndværkerne står med. Den mest simle (og dermed billige) løsning er at få lagt tagmaterialet på et fladt tag. Det flade tag giver tømrerne de mest enkle, sikre og effektive arbejdsvilkår.
Hvordan lægger man tagpap?
Det anbefales, at du lægger tag med asfaltpap på lune dage, hvor temperaturen er højere end 10 grader. Det er forskelligt fra tagprodukt til tagprodukt, hvordan det skal lægges og monteres. Som tommelfingerregel skal du lægge pladerne fra tagryg til tagfod.
Hvordan fjerner man gammelt tagpap?
Du skal fjerne gammelt tagpap ved at afmontere de plader, som pappet er sat fast på. Du er med til at forlænge levetiden og holdbarheden på nyt asfaltpap ved at montere det på nye OSB plader.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme