Pudsning af Væg Guide:
Sådan får du pudset dine vægge (Priser & 3 Tilbud)

Pudsning af vægge både udendørs og indendørs giver en moderne og elegant udstråling, samt beskytter murstenene. Pudsning kan dække revner og skabe et harmonisk look, hvilket er blevet mere og mere populært i Danmark. Både klinker og murværk kan pudses op med forskellige mørtler.

Er du erfaren med gør-det-selv projekter, kan du udføre opgaven selv, men ved tvivl om blandingsforhold eller for at opnå et jævnt resultat, bør du overveje at hyre et håndværkerfirma. Hos 3byggetilbud.dk kan du indhente tilbud fra lokale håndværkere og modtage en række tilbud til dit projekt.

 

Guide til at pudse væg

Klargøring 

Før du køber den rette mørtel til din væg, skal du have forberedt det vægareal, der skal pudses op. Det mest afgørende element for at få et solidt og stærkt resultat er, at din mørtel hæfter til stenene – og ikke den gamle mørtel.
Er det første gang, din mur pudses, får du den letteste opgave. Her skal der børstes og vaskes som forberedelse. Står du overfor en opgave, hvor muren tidligere er pudset, og hvor det gamle puds er ved at skalle af, kræver det mere tid i klargøringsfasen.

 

Det kan svare sig at investere i en vinkelsliber med fugefræser, der kan klare det udfordrende arbejde med at få fjernet den gamle mørtel. Det vil være et tidskrævende og omfattende arbejde, hvis du skulle fjerne den gamle mørtel med håndkraft. Professionelle som 3byggetilbud.dk kan hjælpe.

Sådan fjerner du gammelt puds på mursten

Du skal fræse omkring 3cm ind på muren. Den gamle mørtel vil falde af i stykker, og det vil støve. Arbejder du udenfor, kan du fræse mere frit, end hvis arbejdet foregår indendørs. Før du går i gang med reparation af pudset væg indendørs, skal du have fjernet alle møbler, gulvtæpper, billeder og småting. Det kan være svært at fjerne støvet fra det gamle puds, da det vil trænge ind i alle kroge og sprækker.

Når du fræser 3cm ind, vil der være plads til, at den nye mørtel kan hæfte optimalt.

Valg af rette mørtel og bedste murerske 

Du skal altid vælge en mørtel, der passer til opgaven. Der er forskel på, om det er indvendig puds på gasbeton, der er opgaven, eller om du skal pudse murstensvæg op udenfor.

Du skal være ekstra opmærksom i forbindelse med pudsning af væg, hvis din mur har været behandlet med mørtel før. I så fald skal du vælge en ny mørtel, der passer til den gamle. Er din bolig fra 1970’erne, vil det formentlig være cement- eller KC-mørtel, der er brugt. Og er muren pudset op fra før Anden Verdenskrig, vil der højst sandsynligt være brugt en kalkmørtel.

Samtidig med at du køber mørtel, skal du også have bestilt den bedste murerske til din opgave. Det kan være en hjælp at have forskellige skeer til rådighed, da en mindre ske er at foretrække til hjørner, og en større ske bedre kan give en jævn overflade på de store vægarealer.

Pudsning af fuger 

Du skal arbejde med fugerne, før du kan smøre ny mørtel på din væg.

Fugt dine fuger før du smører ny mørtel på muren. Derved suger de mindre mørtel, og du får bedre forudsætninger for at arbejde med at give muren et harmonisk udseende.

Du skal fylde fugerne godt op med mørtel, før du kan tage din murerske i brug. Fugerne skal fyldes helt ud. Hvis ikke de bliver det, kan den tørrede mørtel lettere løsne sig, og pudset risikerer at falde af efter få år. Når fugerne er ”fingertørre” (at du kan røre mørtlen, uden den sætter sig på din finger), skal de presses. Her kan et fugepressejern klare arbejdet på effektiv og enkel vis.

Pudsning af væg 

Du skal fugte væggen, før du smører mørtel på (på samme måde som du fugtede fugerne, før du fyldte dem op).

Sørg for at arbejde på mindre arealer á gangen. På denne måde kan du bedst sikre, at overfladen af muren er jævn og harmonisk, og du får lettest ved at styre mørtlen. Blander du en stor mængde mørtel, vil den tørre, inden du når at bruge det hele. Derfor skal du arbejde i etaper og blande mindre mængder.

Materialer

Når du arbejder med pudsning af væg, er der kun ét materiale, du skal forholde dig til – mørtel. Du skal vælge den rette mørtel ud fra 2 kriterier:

  •   Type (om det er et færdigblandet produkt, eller om du selv vil blande det)
  •   Udgave i forhold til materiale på væg/mur

Det er vigtigt, at du vælger en mørtel, som først og fremmest passer til materialet af din væg. Når du vælger den rette udgave til din væg, vil klæbeevnen være i top, og mørtlen vil klæbe solidt i mange år frem.

Om du skal vælge et færdigblandet produkt, eller om du vil købe de typer af mørtler, hvor du skal blande tørmassen med vand, afhænger af dine erfaringer med pudsning af væg.

Eftersom du skal blande mindre mængder af mørtler op á gangen, skal du være sikker på, at du kan ramme det korrekte blandingsforhold fra portion til portion.

Der vil altid stå en blandingsvejledning på dit produkt, som du skal forholde dig til. Har du styr på gør-det-selv arbejde, kan du arbejde lige så effektivt med en bland selv mørtel, som en nybegynder med pudsning af væg kan med et færdigblandet produkt.

De færdigblandede produkter ligger typisk højere i pris sammenholdt med udgaver, hvor du selv skal blande din mørtel op. Du kan forvente, at pris hænger sammen med kvalitet og klæbeevne på din mørtel. Det skal være egenskaber og kvalitet, der skal være i fokus, når du køber mørtel – ikke pris.

Der findes 3 typer af puds, du kan bruge til reparation af væg indenfor og udendørs. Der er tyndpuds, heldækkende puds og indfarvet puds.

Materialeliste

Der skal bruges forskelligt værktøj og udstyr til pudsning af væg.

Når du selv står for arbejdet med at lægge indvendig puds på gasbeton eller pudse murstensvæg udenfor, skal du have købe følgende værktøj:

  •   Murerske/murerbræt
  •   Fugeske og fugepressejern
  •   Vinkelsliber med fugefræser
  •   Maske
  •   Filtsebræt
  •   Grundrens og børste
  •   Arbejdshandsker
  •   Spand eller tvangsblander
  •   Retskinne

Det er en god idé at sammenligne forskellige udgaver af både murerskeer og fugeskeer, så du kan vælge den eller de udgaver, der passer til din opgave. Har du en murer til at klare arbejdet, skal du hverken købe maske, arbejdstøj eller murerskeer. Når du modtager dine tilbud via 3byggetilbud.dk, vil du kunne se, hvad de forskellige håndværkere tager i timen, og hvad den samlede pris for arbejdet bliver. I prisen er der indregnet brug af maskiner og værktøj.

 

Opsummering

Reparation af pudset væg udendørs eller indendørs kan med fordel ske ved at genopfriske pudset. Her fjernes det gamle puds og lægge ny mørtel på. Processen skaber et elegant og moderne look, og du er med til at forhøje værdien af din bolig.

Det er særlig vigtigt, at du bruger tid på og er grundig med at få fræset den gamle mørtel af. Der skal fræses omkring 3cm ind i væggen, så det nye puds kan hæfte optimalt.

Der er ingen byggetekniske regler, der forhindrer dig i at klare hele arbejdet selv med fræsning, klargøring, pudsning og finish. Har du ikke arbejdet med mørtel før, eller er du usikker på, hvordan det harmoniske resultat skabes på din væg, kan det svare sig at få en murer til at hjælpe dig. Når du benytter dig af 3byggetilbud.dk, får du de bedste betingelser for at finde frem til dén håndværker, som i prisniveau og omfang af ekspertise passer til dine krav.

Få gode råd til hvordan du pudser murede vægge her

Det kan være en hjælp for dig selv i dit kommende arbejde med få pudsede vægge indendørs eller udenfor, at du starter processen med at finde inspiration om opgaven.

Gode råd kan gøre dit forberedelses- og klargøringsarbejde mere smidigt og effektivt. Du kan benytte dig af disse råd, når du vil skabe de bedste betingelser for at få succes med dit projekt:

  •   Vælg altid en type mørtel der passer til materialet på din væg
  •   Overvej maling eller kalk som finish på din pudsede væg indenfor
  •   Reparer altid skader, revner og krakeleringer på din væg, før du pudser den op
  •   Vask væggen og fugerne grundigt så snavs og fedt fjernes, og dit puds har bedre klæbeevne
  •   Køb gerne forskellige udgaver af murerskeer så du let kan arbejde i hjørner og på store vægoverflader

Når du skal vælge finish til din væg i form af enten maling eller kalk, skal du købe produkt, som passer til rummet, hvor de pudsede vægge befinder sig. Er der betongulv, kan det være det rette valg med en maling, der harmonerer med det rå look.

Det anbefales, at du først maler din pudsede væg efter en måned, når mørtlen er tørret helt igennem. Brug ovenstående guide eller få et godt tilbud hos 3byggetilbud.dk.

19 murer-tips til pudsede vægge

Som gør-det-selv menneske er tips og tricks fra professionelle håndværkere vigtige redskaber for, at du når i mål med dine projekter, og at resultaterne bliver som forventet.

Når det kommer til pudsning af vægge, vil disse 19 råd være de mest betydningsfulde, du kan have med din i din planlægning og i selve udførelsen:

  1. Vælg murerske og fugeske i de rette størrelser
  2. Start med at lukke dybe huller og revner i din væg, før du pudser den op
  3. Puds din mur når den er over 5 grader (puds først en nybygget mur efter 1 år)
  4. Puds i store, cirkulære bevægelser
  5. Lav støttebræt til hjørner og kanter på din mur
  6. Fugt fuger og væg før du smører mørtel på
  7. Læg puds på i lag (først et tynd, så et tykt og afslutningsvist et tyndt lag)
  8. Montér ”ledere” (træstøtter) der kan hjælpe dig med at få et jævnt og lige resultat
  9. Vælg multipuds når du vil arbejde med pudsning af klinker
  10. Vælg en færdigblandet mørtel til småprojekter og reparationer
  11. Brug en lille murerske til at lave dine hjørner skarpe og lige
  12. Brug et bræt eller en retskinne til at trække mørtel af de store overflader på væggen
  13. Burg kalk eller maling som finish
  14. Beskyt gulv når du står med pudsning af væg indenfor (det er umuligt at undgå at spilde)
  15. Overvej gipspuds når du vil shine væg op indenfor
  16. Lej en tvangsblander når du har stor mængde puds at blande
  17. Brug bevægelse ”indefra- og ud” når du retter hjørner af
  18. Brug et cementholdigt udkast (det første lag på muren der har til formål at forbedre klæbeevnen)
  19. Køb et hårdt filtsebræt og tyndt pudslag

Læs om pudsning af murværk

Det er de færreste gør-det-selv mennesker, der arbejder med pudsning af væg på hyppig basis. Hvor stærk, stabil og holdbar en pudsning er, afhænger af mørtlens kvalitet og den teknik, der er blevet brugt til klargøring og påføring.

Selvom du kan få vigtige informationer om blandingsforhold og brug af mørtlen på dit produkt med puds, er der både praktiske og tekniske informationer, du skal have styr på, før dit arbejde går i gang. Viden er medvirkende til, at der går flere årtier, før det vil være nødvendigt at fræse pudsen ned igen.

Du giver sig selv de bedste forudsætninger for at udføre et professionelt stykke arbejde, når du sætter dig ind i de forskellige typer af mørtler, der kan bruges, og når du har kendskab til den bedste teknik til pudsning af væg.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Bolius

Bolius.dk er et elektronisk medie, der hører til under Real Dania. Formålet med mediet og informationsportalen er at bidrage til danskerens livskvalitet og sundhed. Du kan frit dykke ned i alle artikler, guides og blogs, som giver dig inspiration til, hvordan du kan skabe forbedringer omkring hus og have. Vi har brugt Bolius.dk til at give dig gode råd omkring, hvad du skal være særlig opmærksom på i forbindelse med pudsning af væg.

Artiklen er udgivet den: 14. marts 2016
Du kan se artiklen her

Gør Det Selv

Som navnet på sitet fortæller, handler Gør Det Selv om at formidle gode råd, tips og tricks fra professionelle håndværkere og erfarne gør-det-selv mennesker til privatpersoner. Sitet er et godt sted for dig at starte dit bygge- eller renoveringsprojekt. Vi har brugt Gør Det Selv til at give dig de 19 vigtigste tricks til at få et holdbart, elegant og stærkt resultat med pudsning af væg.

Artiklen er udgivet den: 24. maj 2019
Du kan se artiklen her

Idenyt

Idenyt.dk er et bolig- og livsstilsmagasin, der kan læses i fysisk udgave eller online. Sitet hører til under Bonnier Publications, der er iblandt de største og mest kendte mediebrands i Norden. Vi har brugt Idenyt.dk til at give dig indblik i, hvorfor det har betydning for succesen med dit pudseprojekt, at du sætter dig ind i både de tekniske og praktiske aspekter.

Artiklen er udgivet den: 6. september 2017
Du kan se artiklen her

FAQ

Hvorfor pudser man vægge?
Man pudser vægge både for at give væggen et moderne udtryk, men også for at beskytte murstenene. Er der revner eller krakeleringer, kan pudsning kamuflere disse og give et flot, ensartet look.
Er det nemt at pudse vægge?
Har du styr på at bruge murerske, og er du vant til at arbejde med gør-det-selv projekter i og omkring huset, kan du selv stå for pudsningen af din væg. Har du ikke arbejdet med mørtel før, eller er du usikker på, hvordan det harmoniske resultat skabes på din væg, kan det svare sig at få en murer til at hjælpe dig.
Hvordan ved jeg, om min væg skal pudses?
Er der revner eller krakeleringer, kan pudsning kamuflere disse og skabe et harmoniske og ensartet look. Den primære årsag til at pudse din mur op, er udelukkende kosmetisk, så hvis du synes, dit murværk er grim, kan du med fordel pudse det op.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme