DIY-guide:
Vandskuring af hus – indenfor og udenfor

Vandskuring er en teknik, hvor du trækker mørtel på din murstensvæg for bagefter at skure det meste puds af igen. Teknikken giver et harmonisk og elegant udseende på muren, og man kan lave vandskuring indendørs og udendørs. Fugerne på muren dækkes til, og der vil skabes et naturligt spil på væggen, når det kun er murværket der er mere eller mindre tydeligt.

Der er både tekniske og praktiske forhold, du skal være opmærksom på, før du går i gang med at vandskue væggene derhjemme. Din mur skal egne sig til formålet, og du skal have styr på arbejdsprocessen, så du får et stærkt og holdbart resultat.

Du kan bruge forskellige redskaber til gør det selv vandskuringen. Den oprindelige metode foregår ved, at der anvendes en våd mursten til at fjerne den overskydende mørtel. Dog findes der nyere og lige så funktionelle metoder i dag til at skabe den rå og stilfulde afslutning. Det kan blandt andet foregå ved at bruge et filtsebræt, en tør jutesæk eller en våd hvidtekost. Selvom resultaterne i store træk kommer til at minde om hinanden, vil der være forskelle i teksturen på mørtlen, og hvor groft resultatet bliver.

Hvilken tilgang du skal anvende, kommer blandt andet til at afhænge af, hvor erfaren du er med gør-det-selv projekter.

Vil du være sikker på at få et holdbart og stilfuldt resultat, der bringer forskønnelse omkring din bolig i mange år frem, skal du overveje at bestille en murer. Når du bruger 3byggetilbud.dk, kan du frit beskrive dit projekt, der sendes ud til flere relevante fagfolk nær din bopæl. Du modtager tilbud, som du uforpligtende kan sammenligne mellem.

Guide

Vandskuret væg – fordele og ulemper 

Før du går i gang med at trække mørtel på din mur, skal du nøje overveje, om vandskuring er den rette løsning for dig. Når først du har sat opgaven med puds i gang, kan du ikke fortryde.

 

Dernæst skal du beslutte dig for, om du selv vil stå for det teknisk krævende arbejde, eller om du vil overlade projektet til en erfarne murer. Der er forskellige ting, der kan gå galt, og som kan få betydning for mørtlens klæbeevne og det endelige udseende af muren.

Det kan svare sig at købe sig fra at få opgaven løst professionelt. Vandskuring er en investering i din bolig og dens værdi på nuværende og fremtidig basis.

Det kan få store, praktiske og økonomiske konsekvenser, hvis mørtel er blandet forkert, eller hvis du ikke har styr på teknikken til finish.

Indhentning af tilbud

Du kan spare både tid og penge, når du benytter dig af 3byggetilbud.dk til at finde fagfolk, der kan hjælpe dig med hele eller dele af vandskuringen. Denne portal er oprettet til at skabe kontakt mellem forbrugere og håndværkere. Du slipper for at bruge tid på at søge efter forskellige håndværkerfirmaer tæt på dig, og du kan på få minutter beskrive dit projekt. Projektet sendes ud til relevante fagfolk i dit nærområde, og du vil modtage tilbud på opgaven indenfor få hverdage. I tilbuddene kommer der til at stå forventet arbejdstid, hvornår håndværkerne kan gå i gang, og hvad prisen for projektet bliver.

Indkøb af materialer (både mørtel og værktøj)

Du skal have købt både værktøj, tilbehør og materialer, før du går i gang med forberedelsen, og før du starter på at trække den første mørtel på. Mangler du redskaber eller udstyr, kan det ødelægge arbejdet, og det kan få konsekvenser for resten af processen.

Der skal vælges en mørtel, som passer til din bolig. Det kan være tyndpuds eller indmalet puds, hvis muren skal have en særlig farve, og du vil slippe for at male den efterfølgende. Om det skal være en færdigblandet mørtel eller et produkt, hvor du selv skal blande tørmasse med vand, afhænger af, hvor erfaren du er med at arbejde med materialet.

Klargøring af mur 

Før du trækker puds på din mur, skal murværket være rent og i god stand. Er der revner, skal disse udbedres, og er der dårlige sten, skal disse udskiftes. Er der tilbagelagte fuger på muren, skal du fylde disse ud som første step. Mørtlen i fugerne skal være tør, før du kan gå i gang med vandskuringen (du skal forvente, at tørretiden i fugerne tager omkring 2-3 dage).

Muren skal vaskes grundigt, så gammelt snavs og smuds fjernes. Sidder der gammelt puds, skal dette fræses væk.

Vandskuring 

Når din mørtel skal blandes, skal du altid tage afsæt i blandingsvejledningen, der følger med til dit produkt. Der kan bruges et piskeris eller tvangsblander til formålet afhængigt af, hvor tykt et puds du har valgt, og hvor mange liter du vælger at arbejde med á gangen. Er det hele facaden, der skal vandskures, er det en hjælp at leje en tvangsblander. Pisker du mørtlen manuelt med håndkraft eller et piskeris, skal du bruge en spand. Kom gerne lidt vand i bunden, så dannelse af klumper minimeres.

Når du har blandet din mørtel korrekt, er den klar til at blive trukket op på murværket i klumper, der lægges på et stålbræt. Sørg for at have den optimale hældning på stålet, så mørtlen pakker sig på muren. Mørtlen skal på i et tyndt lag på omkring 1-2mm.

Du er klart til vandskuringen, når mørtlen er ”fingertør”.

Materialer

Mørtel

Det er typen af dit murværk, der afgør, hvilken mørtel du skal bruge. Der findes forskellige typer af mørtel, som passer til huse, der skal vandskures for første gang, og der findes puds, som egner sig til huse, hvor der før har været brugt et kalkholdigt puds.

Når det er første gang, muren skal vandskures, er det en god idé at vælge en vandskuringsmørtel, hvor du kun skal tilsætte lunken vand.

Har du en væg med sten eller glatte mursten, vil det være det bedste valg med en såkaldt hæftemørtel, hvor klæbeevnen er højere.

Til det gamle hus er det værd at overveje en kalkmørtel, der regnes for at være dét puds, som giver det kraftigste hold.

Til vandskuring af gipsvæg  kan der vælges et tyndpuds, der er let at arbejde med, og som kan vælges i neutrale eller i indfarvede udgaver.

Mursten, filtsebræt, justesæk eller kost?

Det er en individuel vurdering og en smagssag, om der skal bruges mursten, filtsebræt, jutesæk eller kost. Mens murstenen er den teknik, der giver det mest blide resultat, skaber filtsebrættet og jutesækken grovere slutresultater. Vil du have et råt og rustikt look, kan det være en kost, der er metoden for dig.

Materialeliste

Uanset om du skal i gang med vandskuring af væg indendørs eller på den udvendige del af muren, skal du forholde dig til køb af følgende værktøj og udstyr:

  •   Jutesæk, mursten eller filtsebræt
  •   Murerbræt
  •   Spand
  •   Tvangsblander
  •   Sikkerhedssko og arbejdstøj
  •   Grundrens
  •   Arbejdshandsker
  •   Knibtang

Det er ikke kun værktøj og tilbehør, der har betydning for dit arbejde. Arbejdstøj, solide handsker og et par sikkerhedssko kan få stor betydning for din effektivitet med opgaven. Har du bestilt håndværkere til at klare arbejdet med vandskuring, skal du hverken forholde dig til køb af værktøj eller bestilling af beskyttelsesudstyr.

Opsummering

Gør-det-selv vandskuring er en teknisk krævende opgave, der skal planlægges nøje. Du skal have erfaring med at arbejde med mørtel, og du skal have viden om processen med at vandskure vægge, så du får et tilfredsstillende resultat. Ét af de vigtige punkter handler om valg af rette mørtel. Det kommer dig og din boligs værdi til gode, at du allierer dig med en byggesagkyndig rådgiver eller en erfaren murer, når der skal vælges det rette puds til din mur. Når du bruger 3byggetilbud.dk, bestemmer du selv, om du vil have håndværkere til at hjælpe hele vejen fra start til slutning med facaderenoveringen, eller om du ønsker rådgivning i forberedelsesfasen.

Du skal være grundig og velovervejet i din beslutning om vandskuring af hus. Der er både tekniske og praktiske ting, der kan gå galt, og som i sidste ende kan koste dig dyrt.

Skal den vandskurede mur eller gipsvæg males, når mørtlen er tør, skal du sørge for at vælge en diffusionsåben maling, der forhindrer fugt i at ophobe sig.
Er du klar til projektet? Brug den vores guide, eller find tre tilbud hos 3byggetilbud.dk.

Læs mere på Berlingske.dk om vandskuring af huset

Hos Berlingske.dk kan du læse mere om, hvordan du får planlagt den bedste forberedelse med vandskuring af murværk. Det er særligt valg af mørtel, der lægges vægt på hos nyhedsportalen. Mørtlen er primærmaterialet, der bruges til processen med vandskuring. Det er vigtigt, at du bruger tid på at sammenligne forskellige typer af mørtelprodukter, så du får valgt dén udgave, der i klæbeevne, udseende og egenskaber matcher din mur.

Du skal være opmærksom på, at der kan være forskel på blandingsforholdene fra mørtel og mørtel, og at der kan være variationer mellem, hvor tykt eller tyndt pudset er.

Det anbefales, at du køber murerbræt, efter du har købt din mørtel, og at du vælger en vandskuringsteknik, som matcher fastheden af dit puds.

Tænk dig om inden du går i gang med vandskuring af facaden

Facaden har stor indflydelse på tilstanden på din bolig. Er den krakeleret, eller har den svært ved at holde fugt væk, kan det i værste fald betyde fugtproblemer i mur, vægge og ved sokkel. Det anbefales, at du kun vandskurer din mur, når det vurderes, at facaden bliver væsentlig pænere af arbejdet, og at muren egner sig til opgaven. Der er flere parametre, der skal tages i betragtning, og som vil have betydning for resultatet og holdbarheden af vandskuringen.

Din mur skal være ren, sund og hel, før du går i gang med vandskuringen. Derudover skal du være opmærksom på vejret, når du arbejder med mørtel på murværk udenfor. Du må ikke vandskure murstensvæg, når der er udsigt til frost, eller når temperaturen er omkring frysepunktet. På samme måde er det heller ikke ideelt at vandskure, hvis der kommer regn, eller hvis temperaturen er høj (over 25 grader). Du skal med andre ord planlægge din opgave, så du får en vandskuret murstensvæg, der er stabil, stærkt og elegant

Sådan pudser du murværket

Når mørtlen er trukket op på muren, og når den er blevet fingertør, er du klar til at pudse og vandskure. Arbejder du med en mursten, skal du sikre dig, at den hele tiden er våd. Dyb den jævnligt i vand og skur muren med bløde, cirkulære bevægelser. Anvender du et filtsebræt, vil fremgangsmåden være den samme som ved brug af en våd mursten. Filtsebrættet skal være fugtigt, så den overskydende mørtel kan skurres væk.

Pudsningen af murværket foregår stort set på samme måde, uanset hvilket redskab du anvender. Det er ikke kun redskabet, der har indflydelse på slutresultatet. Det er vigtigt for succesen med vandskuring, at omstændighederne er gode. Lægger du et for tykt lag mørtel på, vil det skabe store udfordringer for dig, når du pudser murværket, og det vil være kompliceret at rette op på. Er muren ikke rengjort ordentligt, vil mørtlen ikke klæbe optimalt, og du udfordres, da pudset ’klatter’.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Berlingske

”Berlingske” er et af Danmarks største nyhedsmedier, der udkommer dagligt med nyheder fra ind- og udland. Som abonnent kan du læse tophistorier og større reportager, og på det elektroniske medie kan du dykke ned i saglige og vedkommende artikler.

Vi har brugt Berlingske til at klæde dig godt på til at få succes med dit gør-det-selv projekt med vandskuring af murværk enten indenfor eller udendørs.

Artiklen er udgivet den: 1. december 2001
Læs hele artiklen her

Bolius

Bolius.dk er et velbesøgt og populært site, der er oprettet og drevet af Real Dania. Hjemmesiden fungerer som en vidensportal, hvor du kan finde guides, blogs og inspirationsartikler om gør-det-selv projekter i og omkring boligen.

Idenyt

Idenyt.dk er et elektronisk bolig- og livsstilsmagasin, der hver måned opdateres med nye artikler og spændende blogs. Du får inspiration til at forbedre hjemmet, og du får hjælp og vejledning til at nå i mål med dine gør-det-selv projekter. Vi har brugt Idenyt.dk til at give dig rådgivning omkring, hvordan du pudser dit murværk.

Artiklen er udgivet den: 6. september 2017
Læs hele artiklen her

FAQ

Hvad koster det at vandskure et hus?
Pris for vandskuring af hus afhænger af, hvor mange m2 der skal beklædes med mørtel, og om du selv står for opgaven eller har uddannede og erfarne håndværkere til at hjælpe dig. Når du modtager tilbud via 3byggetilbud.dk, vil du få prisoversigter, der giver dig indblik i, hvad forskellige murer vil tage for opgaven. Pris for vandskuring pr. m2 ligger på omkring 300-400 kr.
Hvordan vandskurer man?
Du vandskurer en mur ved først at vaske den ren og fjerne søm i fugerne. Teknikken foregår ved brug af en god mørtel, der passer til dit murværk. Mørtlen trækkes på muren, og den fjernes igen med enten en våd mursten, et filtsebræt eller en tør jutesæk.
Hvornår kan man male efter vandskuring?
Din mørtel skal være 100% tør, før du må male den. Hvis der er fugt i mørtlen, vil malingens klæbeevne forringes, og der går kortere tid, før malingen vil begynde at skalle af. Du kan male din vandskurede mur efter cirka 1 måned. Brug en diffusionsåbn maling til opgaven.
Hvorfor vandskure?
Vandskuring kan være en god løsning, hvis du ønsker at forskønne din bolig og give den et stilrent og moderne look. Er der krakeleringer i fugerne, skal disse udbedres, før du trækker mørtel på. Hvis dine mursten kommet til at se trætte og matte ud, kan puds kamuflere disse tegn og efterlade din bolig med et elegant udtryk.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme