Isolering af krybekælder:
DIY guide og 3 gratis tilbud

Mange huse fra 60-70’erne har en ‘krybekælder’. Efterisolering her kan hjælpe med at spare på varmeregningen, ved at reducere træk og varmetab. Det kræver forståelse for forskellige materialer som flamingo og papiruld, og deres placering.

Uanset valget, er optimal ventilation i kælderen vigtig for at undgå fugtproblemer.

For en problemfri proces kan du bruge 3byggetilbud.dk. til at finde lokale håndværkere, der håndterer både praktiske og byggetekniske aspekter, og modtage uforpligtende tilbud.

Guide

Hvornår skal jeg forholde mig til isolering af krybekælder?

Det er tykkelsen på den nuværende isolering, der har mest at skulle have sagt i forhold til, hvor meget du skal efterisolere. Er der eksisterende isolering på 150mm, anbefales det, at du efterisolerer. Sørg for ikke at isolere for meget da dette vil medføre problemer med fugt.

Vurdering af opgave 

Før du går i gang med at bestille materialer, skal du have lavet en vurdering på, hvordan din krybekælder isoleres på bedst mulig vis. Til dette kan du alliere dig med en byggesagkyndig rådgiver eller en erfaren håndværker.

Der skal blandt andet tages højde for, hvor meget plads der er at arbejde på og have dette i mente i forhold til valg af isoleringsmetode.

Isolering af krybekælder oppefra eller nedefra?

Fra Arbejdsmiljørådet for Bygge og Anlæg (BAR) anbefales det, at du kun arbejder i en krybekælder, der er over 600mm. Højden på kælderen har indflydelse på, hvilken isoleringstilgang du skal have. Måler din kælder under 600mm, kan det være nødvendigt at isolere den oppefra. Og måler kælderhøjden over 600mm, kan det være muligt for dig at arbejde i den og isolere den nedefra.

Isolering af krybekælder nedefra

Kan du arbejde i kælderen, skal du starte med at lægge en dampspærre, der kan holde isoleringen tør og skånes for fugt. Dette er afgørende, da varmen fra 1. førstesalen i huset vil trænge ned gennem gulvet og kondensere i den kolde kælder.

Når loftet i kælderen isoleres, kan krybekælderen ikke længere varmes op af luften, der siver ned gennem niveau mellem kælder og 1. sal. Derfor er det vigtigt, at du isolerer varme- og vandrør. Hvis ikke dette sker, kan det i værste fald medføre frostsprængte vandrør og kondensvand, der løber ned langs rørene og laver fugtskader.

På det økonomiske plan kan det betyde forhøjede udgifter til varme, hvis ikke du isolerer vand- og varmerør.

Isolering af krybekælder oppefra

Har du en lav krybekælder, er det mest sikkert og forsvarligt at isolere oppefra. Dette sker ved at lægge isolering under gulvet på førstesalen over kælderen. Det behøver ikke være en omfattende opgave, da man kan lave indblæsning af isolering i krybekælder, hvis det er muligt at blæse granulat ind under gulvet.

Mens der kan bruges flamingoplader til isolering nedefra, er der behov for at arbejde med en specialmaskine til opgaven, der skal løses med indblæsning af granulat.

Det kan svare sig at få hjælp af autoriserede fagfolk, du finder via 3byggetilbud.dk. De kan klare arbejdet effektivt og på korrekt vis.

Materialer

Isolering af krybekælder med flamingo

Flamingoplader regnes for at være den billigste løsning, når der skal isoleres. Det gælder både, når det drejer sig om vægge, gulve og lofter. Flamingoplader kan skabe irritation mod huden i form af kradsende og kløende effekter. Derfor skal du altid arbejde med handsker, beskyttelsesdragt og maske.

Det er let at tilpasse pladerne til at passe mellem spærene i din krybekælder. Brug en skarp kniv til formålet.

Når du bestiller flamingoplader hos et større byggemarked, kan du benytte dig af en mængdeberegner, der giver dig et godt indtryk af, hvor mange pakker med isolering du skal købe.

Fordelen ved flamingo er, at du let selv kan arbejde med materialet.

Isolering af krybekælder med papiruld

Papiruld er den mest udbredte form af granulat, der anvendes til isolering mellem etager. Den helt store fordel ved isoleringen er effektiviteten i forbindelse med at lægge det. Papirgranulat er lavet af genanvendt avispapir og gammelt papir, der leveres i store poser og har konsistens som klumper. Granulat blæses ind ved højt tryk af en maskine, der er udviklet til formålet.

Det er typisk håndværkere, der lægger isolering med granulat, da det kræver teknisk kendskab til maskinen og dens trykkræft.

Indblæsning af isolering af krybekælder kan klares på én dag. Det vil være trægulv og parketgulve, der er lettest at efterisolere med granulat. Har du betongulv, skal der vælges en alternativ løsning i samarbejde med håndværkere.

Dampspærre

Der skal bruges en dampspærre, når arbejder med isolering af krybekælder nedefra. Dampspærren er det første element, der skal monteres, før du fastgør dine flamingoplader. En dampspærre er et budgetvenligt byggemateriale, der købes i ruller á forskellige størrelser. Sørg for at lave overlap mellem stykkerne af dampspærrer, så isoleringen skånes mod kondensering.

Materialeliste

Der behøves ikke meget udstyr og værktøj til opgaven med isolering af krybekælder. Hvor meget tilbehør du har brug for, afhænger af, hvilken metode til isolering du benytter dig af.

Iblandt det uundværlige udstyr er:

  • Skarp hobbykniv
  • Specialmaskine til indblæsning af isolering
  • Arbejdstøj, arbejdshandsker og maske
  • Sikkerhedssko

Det er ikke kun pris på isoleringen, du skal afsætte økonomi til. Når du står for opgaven selv, skal du have købt arbejdstøj, beskyttelseshandsker, sikkerhedssko og maske. Har du bestilt håndværkere via 3byggetilbud.dk til at stå for projektet, slipper du for indkøb af udstyr og tilbehør.

Opsummering

Isolering af krybekælder kan ske på 2 måder – hhv. oppefra og nedefra. Måler din kælder minimum 600mm i højden, kan du vælge at isolere den nedefra. Dette vil typisk ske med flamingoplader, der skæres til i de rette dimensioner. Start med at fastgøre dampspærre før du placerer og fastgør flamingopladerne.

Til den lavloftede krybekælder under 600mm skal isoleringen ske oppefra. Her vil det være mest effektivt og smidigt at vælge løsningen med granulat, der blæses ind under gulvet på etagen, der adskiller kælder og 1. sal. Isolering af gulv over krybekælder kræver brug af en specialmaskine, som kan lejes, eller du kan få håndværkere fra 3byggetilbud.dk til at hjælpe dig.

Pris på isolering af krybekælder er påvirket af flere forhold – herunder hvor mange m2 der skal isoleres, om du klarer arbejdet selv, eller om du har håndværkere til at hjælpe dig samt kvaliteten af dit isoleringsmateriale.

Når du indhenter tilbud på din opgave, vil du modtage prisoverslag fra håndværkerne. Dermed kan du sammenligne priser og vælge dét tilbud, der er det billigste.

Dette skal du vide omkring isolering af krybekælderen

Det har stor betydning for værdien af din bolig, sundheden i dit hus og din husforsikring, at du starter med at sætte dig ind i regler og krav til isolering af krybekælder.

Du skal være bekendt med, at det ikke altid er en god idé at få isoleret krybekælderen. Mange boligejere oplever træk med kold luft fra kælderen, og de ønsker derfor at få den isoleret. Dog er det ikke altid en god idé, da isolering af det tætte og smalle rum kan hæmme den optimale ventilation. Hvis du overisolerer kælderen, vil der med tiden skabes skimmel på vægge og lofter, som er en dyr og omfattende opgave at forbedre.

Det anbefales, at du har en fagperson som eksempelvis en professionel fra 3byggetilbud.dk med på råd, når du overvejer, hvad der skal ske omkring krybekælderen. Det kan være tilstrækkeligt at sætte ekstra ventilation op.

Boligejere kan få tilskud til at energirenovere hjemmet

Projekter med efterisolering af gulve, vægge og lofter kan være tilskudsberettiget.  Som boligejer kan du være berettiget til at få tilskud til dit energioptimerende projekt, når du sørger for at ansøge om økonomisk tilskud, før du går i gang med efterisoleringen. Staten opretter fra tid til anden puljer, der har til formål at motivere danskerne til at forbedre deres boliger og gøre dem mere energivenlige.

Vil du komme i betragtning til et økonomisk tilskud fra Bygningspuljen, skal du sørge for at ansøge, før du igangsætter dit isoleringsprojekt.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Bauhaus

Bauhaus er iblandt de største byggemarkeder i Norden. Du finder flere fysiske filialer herhjemme, og via hjemmesiden kan du bestille alt fra værktøj over maskiner til materialer. Vi har brugt Bauhaus.dk til beskrivelse af de punkter og elementer, du skal være opmærksom på, når du overvejer opfyldning af krybekælder med isolering.

Artiklen er udgivet den: 1. april 2020
Du kan se artiklen her

FINANS

Hos Finans.dk kan du blive opdateret på dagens og ugens vigtigste tophistorier fra ind- og udland, der alle centrerer sig om økonomi. Det elektroniske site er respekteret af Jyllands Posten, og det er uddannede journalister, der er tilknyttet nyhedsmediet.

Vi har brugt Finans.dk til vejledning omkring, hvordan du kan ansøge om økonomisk støtte til dit boligrenoveringsprojekt, der har betydning for husets energimærkning.

Artiklen er udgivet den: 15. oktober 2020
Du kan se artiklen her

FAQ

Hvad er en krybekælder?
En krybekælder er en lavloftet kælder, som typisk ses på huse, der er bygget i løbet af 1960-1970’erne. Du kan udnytte din krybekælder til forskellige formål såsom opbevaring eller vinkælder.
Hvad koster isolering af krybekælder?
Pris på isolering af krybekælder afhænger dels af opgavens kompleksitet, hvor stor kælderen er, og om du har allieret dig med uddannede håndværkere via 3byggetilbud.dk. Du skal forvente, at isoleringen kommer til at koste 200-400 kr./pr. m2.
Hvorfor bør man isolere sin krybekælder?
Der kan være mange penge at spare på varmeregningen hvert år, når du isolerer det nederste plan af dit hus. Der kan sive en stor mængde luft fra stueplan ned gennem loftet af krybekælderen. Du skal være opmærksom på, at efterisoleringen ikke altid er den optimale løsning, når du vil affugte kælderen og forbedre indeklimaet i boligen.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme