1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Båndsliber: 7 modeller testet

Elina Blom

Skal du have slebet noget i en fart - eller bare helt glat og fint? Båndsliberen er fremragende til grovslibningen, før den sidste finnish. Vi har testet båndslibere fra flere mærker, herunder Makita, Festool og Bosch. Læs med og se den effektive og brugervenlige testvinder.

Båndsliber test: Find den rigtige maskine til slibearbejdet

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

En god båndsliber skal være effektiv, have en velfungerende støvopsamling og ikke efterlade ridser på materialet, der slibes. I denne test har disse parametre været vejledende. Derudover har vi også taget højde for en række andre faktorer, såsom brugervenlighed, ergonomi, lydniveau, byggekvalitet og garanti.

For at kontrollere båndslibernes ydeevne har vi udsat dem for flere forskellige materialetyper og testet med forskellige kornstørrelser på slibepapiret. Det anvendte slibepapir er af mærket Mirka og kornstørrelserne 80, 100 og 120.

Alle båndslibere er testet på eg, fyr og epoxy. De er også anvendt til at planslibe et spisebord af elm. Endelig har vi foretaget en funktionstest på en fed fyrreplanke, hvor vi har undersøgt, hvor hurtigt slibepapiret bliver stoppet til. Jo hurtigere det stoppes til, desto ringere støvopsamling har båndsliberen.

Samtlige punkter er blevet afvejet til en samlet karakter, hvor prisen også indgår.

Vi har testet et udvalg af markedets populære modeller. Sammenlign priser og find tilbud på de testede båndslibere på PriceRunner.

1. Makita 9911 - BEDST I TEST BÅNDSLIBER

Letmanøvreret muskelbundt i kompakt format med nogen risiko for stød

Længde (mål): 262 mm Bredde (Mål): 132 mm Højde (Mål): 141 mm Indgangseffekt: 650 W Vægt: 2,7 kg Bånddimension: 75 x 457 mm Båndhastighed: 75-270 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi 89 dB Støvsugermundstykke: Nej Ramme: Nej Variabel hastighed: Ja Autofunktion: Ja

Makita 9911

Makita 9911 giver med sin kombination af kompakt design, råstyrke og pris mest båndsliber for pengene og udnævnes derfor til bedst i test. Det tager kun 10 sekunder at afvirke 1 millimeter på en 45 millimeter bred fyrreplanke, hvilket er klart bestået.

Super til planslibning

Planslibning af et egetræsbord var heller intet problem for denne båndsliber. Afvirkningen er desuden jævn set over hele materialets overflade. Slutresultatet er af en sådan kvalitet, hvor den helt afgjort kan bruges til grovere arbejdsopgaver, men da den efterlader en del ridser, er finsnedkeri udelukket – der er kravene til overfladefinish betydeligt højere.

Støvopsamlingen duer ikke til epoxyslibning. Derimod kan den klare at slibe en bred fure uden at blive tilstoppet med det samme.

Vi mangler et mundstykke til at koble båndsliberen sammen med en støvsuger. I stedet måtte vi ty til en nødløsning og bruge tape. En anden ulempe er den noget korte ledning, der ryger ud et par gange under brug.

Billede fra test af båndsliber Makita 9911

Let at få et godt resultat

Det er ikke noget problem at arbejde længere tid ad gangen med Makita 9911. Ergonomien er på et højt niveau, og den er let og behagelig at manøvrere.

Da det to håndtag sidder så tæt på hinanden, får du god kontrol over maskinen. Det er dog en stor ulempe, at filteret opbygger statisk elektricitet. Vi fik – i flere tilfælde – et par ordentlige stød under arbejdet. Det påvirker den ellers rigtig høje brugervenlighed i negativ retning.

Høj byggekvalitet

Hvad angår byggekvaliteten, er det kun spændefjederen, der giver grund til kritik. Lydniveauet er normalt, men lydprofilen er irriterende, da den har en hylende lyd. Derudover virker båndsliberen velbygget og er nem at blive fortrolig med. Det havde været rart, hvis der fulgte en ramme med, samt mulighed for at spænde den fast og bruge den stationært.

Makita 9911 har derimod flere andre smarte funktioner. Du kan for eksempel selv justere hastigheden, og du kan låse den i autofunktion. Den har også en sideindstilling, men den skal desværre indstilles med en skruetrækker i stedet for den betydeligt enklere drejeknap, som vi havde foretrukket. Det er imidlertid en petitesse i forhold til, hvor nem den i øvrigt er at håndtere.

Dens ringe størrelse gør det også nemt at opbevare den, når den ikke er i brug. På trods af et par mangler er det en god båndsliber til grovere afvirkning, uanset om du er amatør eller professionel.

Kompakttidseffektiv afvirkninglet at manøvrereergonomisk
Mangler støvsugermunstykkefilteret bliver statiskhylende lyd

Prissammenligning

Sammenlign priser

Makita 9911 Båndsliber 650 W

1.412 kr.

Makita 9911 - Bæltesliber - 650 W - 76 x 457 mm

1.450 kr.

2. Festool BS 75 E-Plus - BEDSTE PREMIUMVALG

Kraftfuld båndsliber til professionelle og dedikerede gør det selv-folk

Slibeareal: 135x75 mm Indgangseffekt: 1010 W Vægt: 3,8 kg Bånddimension: 75x533 mm Båndhastighed: 75-270 m/min Lydniveau: 95,9 dB Støvsugermundstykke: Ja (tilslutning 27/36 mm) Ramme: Medfølger ikke Variabel hastighed: Ja (trinløs, men i praksis 6 trin) Autotilstand: Ja Andet: Fødder til at vende den på hovedet

Festool BS 75 E-Plus

Festool BS 75 E-Plus er en kvalitetsmaskine, der virkelig giver den gas. Det tager omkring 6-10 sekunder at slibe 1 millimeter af et stykke fyr afhængigt af det valgte slibepapir.

Konstruktionen er gennemtænkt, og det vil du lægge mærke til ret hurtigt. Båndsliberen er nemlig meget velbalanceret og derfor også meget enkel at kontrollere på materialet, der skal slibes. Der er seks forskellige hastighedsindstillinger, så du kan tilpasse slibningen ud fra, hvad der skal slibes. Nogle materialer tåler eksempelvis ikke den varmeudvikling, der opstår ved høj hastighed på sandpapiret.

Smart ekstraudstyr

Der medfølger desuden fødder, som du kan montere på oversiden. Fordelen ved denne stationære anordning er, at du kan slibe mindre genstande i fri hånd. Det kunne for eksempel være lister, hvor du holder i materialet i stedet for i båndsliberen. Du vender simpelthen maskinen på hovedet, stiller den på fødderne og aktiverer fartpiloten. Derefter er det bare at holde genstanden mod båndsliberens bånd.

Du behøver ikke at bruge Festools egne bånd, hvis du ikke vil – konkurrenternes kan også bruges. Endvidere er der sliddele, som er nemme at udskifte. For eksempel anvendes to forskellige slags måtter - afhængig af den type underlag, som du skal slibe.

Festool-BS-75-E-Plus-01

En rigtig brugervenlig båndsliber

Festool BS 75 E-Plus har mundstykke til tilslutning af støvsuger. Du bør i givet fald bruge Festools system til at få et praktisk arbejdsmiljø. Hvis du derimod ikke har det, gør støvposen et fint arbejde med at holde luften rimelig ren. Posen kan ikke klare alt skidtet, men det fineste støv kan den godt opfange, så vi oplever ikke, at det støver i værkstedet. Derimod lægger der sig lidt spåner på selve materialet, der slibes.

Håndtaget foran er af hård plast, men det er behageligt at holde i. Det eneste, der virker lidt hæmmende, er, at du ikke kan gå helt tæt op mod kanter. Hvis nu Festool BS 75 E-Plus havde haft justerbart håndtag, så kunne den have virket bedre på lukkede flader - som eksempelvis allerede monterede bordplader. Men det er selvfølgelig nemt at komme til overalt på helt åbne flader - som et spisebord og lignende.

Fartpilot og lang ledning

Ledningen måler vi til hele 3,8 meter, så du behøver sjældent at tilslutte en forlængerledning. Ledningen er også fleksibel, og den filtrer sig ikke sammen. En anden positiv ting er, at båndsliberen har fartpilot, så du kan koncentrere dig fuldt ud om at styre slibningen.

Festool-BS-75-E-2

Kassen, som du får med, er ret stor. Men fordi det er Festools eget system, så du kan koble den sammen med andre kasser fra Festool - hvis du har flere værktøjer fra dem.

I forhold til prisen kunne der dog godt have fulgt en sliberamme med. Sliberammen er nemlig praktisk, når du vil sikre, at du sliber til en ensartet dybde. Men den skal du altså købe som ekstratilbehør eller vælge det helt store sæt BS 75 E-set, hvor (sliberammen og meget mere) er inkluderet.

Lidt tung båndsliber

Festool BS 75 E-Plus er ret tung, men det gør på den anden side, at den ligger meget stabilt mod materialet. Den er som nævnt velbalanceret. Men hvis du skal slibe tag eller slibe på andre vanskelige vinkler, så kan det blive besværligt i længden på grund af vægten, men sandsynligvis sliber du alligevel mest helt plane overflader. Båndindstillingen er virkelig praktisk. Du drejer let på en grøn knap for at indstille båndet, så det vandrer, som det skal.

Konklusion

Festool BS 75 E-Plus er en meget brugervenlig båndsliber, der får ekstra anvendelsesmuligheder takket være den stationære anordning og den variable hastighed. Den er velegnet til professionelle og seriøse hjemmesnedkere - hvis du er en af dem, så er den et rigtig godt køb.

Smart stationær anordningvelbalanceretletanvendt
Mangler justerbart håndtagsvært at komme helt ind i hjørner

3. Bosch PBS75A - BEDSTE BILLIGE BÅNDSLIBER

Meget tidseffektiv afvirkning og smart bænktilbehør

Indgangseffekt: 710 W Vægt: 3,4 kg Bånddimension: 75x533 mm Båndhastighed: 350 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi 89,5 dB Støvsugermundstykke: Ja Ramme: Nej Variabel hastighed: Nej Autofunktion: Ja

Bosch PBS 75 AE

Bosch PBS75A er en tidseffektiv båndsliber i den forstand, at den afvirker meget på kort tid. Det tager kun 7,5 sekunder at slibe 1 millimeter fyr på et 45-millimeter bræt - hvilket er ekstremt godt. Afvirkningen bliver samtidigt plan og resultatet over forventning.

Vi kan skimte små slibemønstre på overfladen, når vi sliber med 120-korn og mørkbejdser, men ikke noget, der ikke kan udbedres med et 150-kornspapir.

Desværre har PBS75A ingen hastighedsregulering. Det gør det svært at styre afvirkningen nøjagtigt. Med tanke på hvor kraftfuld denne båndsliber er, bliver den manglende hastighedsregulering et ret stort minus.

Byggekvaliteten føles derimod høj. Der er ingen mislyde, og maskinen føles velbalanceret og gedigen. Det lange, smalle design gør, at du kan komme meget tæt på vægge og hjørner.

Enkel at bruge og kan bænkmonteres

Bosch PBS75A har på mange måder en gennemtænkt konstruktion. Båndsliberen har en kompakt konstruktion, og du kan justere den, så du kommer tæt på væggen, når du sliber. Det er også nemt at skifte bånd takket være fjederen, som du slipper og spænder.

Startknappen sidder hvor den skal, og det samme gør autofunktionen. Det vi mangler, er et betydeligt længere strømkabel og 90-gradersvinkel på støvudblæsningen. Nu ryger strømkablet tit ud, når du arbejder på større emner, og du slæber rundt på en stor slange til siden.

Store fordele og små ulemper

Vi havde foretrukket et design, hvor slangen ender bag maskinen. Selve støvoptagningen er godkendt, når det gælder fed fyr og lignende materialer. Derimod er den ikke tilstrækkeligt effektiv til at suge allergifremkaldende materialer såsom epoxy op. Så bliver miljøet desværre direkte sundhedsskadeligt, også med maske.

En stor fordel ved PBS75A er, at den leveres med tilbehør til bænkmontering. Derudover er den let at manøvrere, og du kan arbejde længe med den, uden at det giver fysisk ubehag på grund af eksempelvis vibrationer.

Samlet set er Bosch PBS75A en prisbillig maskine, der trods sine svagheder giver meget båndsliber for pengene. Den passer til forbrugeren, som skal bruge en båndsliber, men som ikke arbejder med den dagligt eller professionelt.

God maskinlængdemeget tidseffektiv afvirkningfint sliberesultatkommer tæt på væggenbænkmonteringssæt medfølger
Meget kort strømledningutilstrækkelig støvopsamlingingen hastighedsreguleringstøvudblæsning vender forkert

4. Bosch GBS 75 AE Professional

Langsom men godt afbalanceret med jævnt sliberesultat

Længde (mål): 440 mm Bredde (Mål): 117 mm Højde (Mål): 130 mm Indgangseffekt: 750 W Vægt: 3,4 kg Bånddimension: 75 x 533 mm Båndhastighed: 200-330 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi 88 dB Støvsugermundstykke: Ja Ramme: Nej Variabel hastighed: Ja Autofunktion: Ja

Bosch GBS 75 AE Professional

Bosch GBS 75 AE giver et jævnt sliberesultat, hvilket er båndsliberes største styrke. Den er ikke særlig effektiv med tiden, men slutresultatet bliver over forventning. Da vi for eksempel sleb en bølget egeplanke, kunne man både se og føle, at overfladen havde fået en klart godkendt finish. Ikke helt fin nok til finsnedkeri, men den klarer det grove arbejde rigtig godt.

Nogle gode fordele

Yderligere to fordele er, at du kan låse den i autofunktion, og at du selv kan indstille hastigheden. GBS 75 AE leveres uden ramme, hvilket stille høje krav til båndsliberes byggekvalitet og udformning, for at resultatet alligevel skal blive godt. Da den ikke har nogen udhængende motor, og at den er relativt aflang, har den en god balance. Den holder sig derfor plant mod overfladen og og rykker ikke under brugen. Dette er en af årsagerne til, at sliberesultatet bliver så jævnt.

Den har også en lang ledning, så du slipper for at bære rundt på støvsuger og forlængerledninger. Bortset fra det forreste håndtag, hvis ergonomi kunne have været bedre, får udformningen af GBS 75 AE kun ros herfra.

Ikke lynhurtig, men god kvalitet

Støvopsamlingen er også bestået, men her er der nogle anmærkninger.

Dels skal filterposen monteres med en skrue, og dels kan den ikke klare hårdere opgaver. Epoxytesten måtte vi for eksempel afbryde helt, da det støvede så meget, at arbejdsmiljøet blev sundhedsskadeligt. Men ved alle andre opgaver, den kastes ud i, gør støvopsamlingen et godt arbejde. Man kan også slutte en støvsuger til mundstykket.

Én træls ulempe

Den største ulempe ved båndsliberen er, at den er ineffektiv. Det tager eksempelvis 20 sekunder at slibe 1 millimeter fyr, der er 45 millimeter bred, hvilket er ret lang tid for en båndsliber i denne klasse. Desuden er det ikke muligt at spænde GBS 75 AE fast i arbejdsbænken og bruge den som stationær enhed.

Men ellers er det en gedigen og stabil båndsliber af god kvalitet. Den leverer et klart bestået resultat, selvom det tager lidt længere tid, end man kunne ønske sig.

Jævnt sliberesultatvariabel hastighedgod balancestøvsugermundstykke
Langsom afvirkning

5. Ryobi EBS800

Kompetent og stærk, men støver og er noget ubalanceret

Længde (mål): 360 mm Bredde (Mål): 150 mm Højde (Mål): 150 mm Indgangseffekt: 800 W Vægt: 3,3 kg Bånddimension: 76 x 150 mm Båndhastighed: 320 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi 87 dB Støvsugermundstykke: Nej Ramme: Nej Variabel hastighed: Nej Autofunktion: Ja

Ryobi EBS800

Ryobi EBS800 overrasker positivt. Båndsliberen er stærk og afvirker 1 millimeter fyr på et 45-millimetersbræt på knap 10 sekunder – en rigtig god tid. Ædeltræ er heller ikke noget problem for denne maskine. Samtidig efterlader den et plant, flot sliberesultat. Ikke fint nok til finsnedkeri, men tilstrækkelig godt til størstedelen af de grove arbejdsopgaver, som en båndsliber er beregnet til.

Dens store mangel er støvopsamlingen

Ved slibning af fed fyr bliver slibepapiret hurtigt stoppet til, hvilket er et tegn på, at støvopsamlingen ikke fungerer godt nok. Og det bliver sidenhen bekræftet, når det er tid til at slibe epoxy.

Det gigantiske filter gjorde stort set ingen gavn, og det var heller ikke muligt at tilkoble støvsugeren. Ved enklere, støvende opgaver konstateres det også, at filteret ikke gør et godt stykke arbejde. Det støver meget, selv når vi plansliber et bord af elm. Så virker det overflødigt, at filteret er så stort. Vi havde hellere set, at der fulgte et støvsugermundstykke med i prisen.

Smart hjul hjælper dig

EBS800 er noget plastikagtig, men byggekvaliteten virker alligevel stabil. Der er ingen underlige mislyde, knagen eller lignende underbrugen. Det forreste håndtag kan desuden hæves og sænkes. En rigtig positiv overraskelse er det lille drivhjul forrest, som gør det muligt at komme rigtig tæt på forhindringer, hjørner og vægge, når du sliber.

Den eneste ulempe, vi bemærker, er en mindre ubalance, hvilket gør den sværere at manøvrere – især da der heller ikke medfølger en ramme. To andre funktioner vi savner, er muligheden for at spænde Ryobi EBS800 fast i bænken, så vi kan anvende den stationært, og en hastighedsregulering. I forhold til prisklassen er det dog en meget kraftfuld og kompetent båndsliber.

Havde støvopsamlingen været bedre, så arbejdsmiljøet ikke blev problematisk for helbredet, var karakteren blevet højere.

Effektiv afvirkningvipbart håndtagkommer til i hjørner
Støvopsamlingenubalanceret

6. RYOBI R18BS

Pæn finish, men dårlig støvopsamling

Måt (L): 457 mm Mål (B): 76 mm Drift: Batteri: 18 V, 5 Ah Batteritid: 13 min, 2,6 min/Ah Vægt: 3,4 kg Bånddimension: 75x457 mm Båndhastighed: 250 omdr./min Lydniveau: 89,2 dB Støvsugermundstykke: Ja Ramme: Nej Variabel hastighed: Nej Garanti: 3 år

Ryobi R18BS-0 Solo

RYOBI R18BS er en batteridrevet båndsliber i en meget lille og praktisk størrelse. Fordi støvopsamlingen er så dårlig, hjælper det ikke så meget, at den er uden ledning, i hvert fald ikke indendørs.

Du får brug for at tilkoble en støvsuger

Hvis du skal etablere et sundt arbejdsmiljø, så må du finde støvsugeren frem. Da det støver rigtig meget når vi sliber med den lille maskine - selv under enkle forhold. Selve støvposen slipper småpartikler igennem. På den måde forsvinder en stor del af fordelen ved batteridriften også, fordi du bliver begrænset af støvsugerslangen.

Desuden sidder batteriet lidt i vejen, når du skal tilkoble slangen. Når du først har monteret den, fungerer den derimod tilfredsstillende.

Nem justering af papiret

Det er betydelig mere gennemtænkt, hvordan du justerer slibepapiret. Der sidder en stor, tydelig justeringsknap beregnet til det, hvilket er langt mere funktionelt end mange andre producenters løsninger, hvor du af og til også er nødt til at finde en skruetrækker. Det er også meget nemt at skifte slibepapir, du skal bare løsne en fjeder.

Billede fra test af båndsliber Ryobi R18BS

Langsom, men med ganske god præcision

RYOBI R18BS giver et pænt sliberesultat. Den afvirker ganske vist ikke så hurtigt - vi kan med det blotte øje se, at den roterer langsommere end andre modeller - men det er nemt at få et glat og pænt resultat. Finishen er bestemt godkendt.

Desværre wobbler den en del, når du grovsliber. Hvis man skifter til finere slibepapir, forsvinder fænomenet imidlertid. Stort plus for at man kan komme så tæt på kanten, når du sliber, og vi giver også "thumbs up" for den lange garanti.

13 minutters batteritid

Batteritiden med et 5 Ah-batteri målte vi til cirka 13 minutter, hvilket er i den korte ende, når man medregner, at den ikke afvirker så effektivt. Den medfølgende hurtigoplader kan dog lade batteriet helt op på lige under en time, hvilket unægtelig er hurtigt.

RYOBI R18BS passer bedst, hvis du i forvejen ejer værktøj i Ryobi-serien og derfor har et lager af Ryobi-batterier derhjemme. Så kan du få et pænt sliberesultat uden tidspres.

Efterlader en pæn finishlang garantipraktisk justering af slibepapir
Ringe støvopsamlingwobbler af og tillangsom

7. Black & Decker KA88

Hurtig afvirkning, men mangelfuld byggekvalitet

Mål: Ikke oplyst Indgangseffekt: 720 W Vægt: 3,7 kg Bånddimension: 75 x 533 mm Båndhastighed: 250 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi: 86 dB Støvsugermundstykke: Nej Ramme: Nej Variabel hastighed: Nej Autofunktion: Ja

Black & Decker KA88-QS

Black & Decker KA 88 er god til at afvirke effektivt med et jævnt og pænt resultat. Den kan slibe både blød fyr og hård eg samt epoxy. 1 millimeter fyr blev afvirket på 10 sekunder, hvilket er et godt resultat.

Men denne båndsliber lider også under en række mangler, der går ud over brugervenligheden og ydeevnen. Støvopsamlingen er eksempelvis dårligere end forventet. Slibepapiret blev hurtigt stoppet til ved slibning af fedt fyrretræ, og ved epoxyslibning støvede det kraftigt.

Båndsliber med mundstykke

På plussiden skal det dog anføres, at der medfølger et mundstykke til støvsugeren. Byggekvaliteten er den største ulempe ved KA 88. Dels virker maskinen klodset og ubalanceret under brugen. Dels er der fysiske problemer, der opstår med tiden. For eksempel blev knappen, der spænder fjederen, som holder slibepapiret på plads, slap allerede efter to skift.

Maskinen knirker og knager også foruroligende under brugen. Men grebet er gummieret, så den i hvert fald ligger stabilt i hånden.

Billede fra test af båndsliber Black & Decker KA 88

Ret vanskelig at manøvrere med

En stor fordel ved denne båndsliber er, at du kan vippe håndtaget. Den har også en smart funktion, et lille drivhjul forrest, så du kan komme meget tæt på forhindringer og lignende, når du sliber. Men vi mangler funktioner til f.eks. hastighedsjustering og mulighed for at spænde båndsliberen fast i bænken til stationær brug.

Der medfølger heller ingen ramme, hvilket gør det endnu vigtigere, at selve båndsliberen er godt afbalanceret, så du ikke kommer til at afvirke for meget – især når maskinen er så effektiv, som KA 88 trods alt er.

En medfølgende ramme kunne have kompenseret for en del af de mangler, vi har fundet i designet, men aktuelt er den vanskelig at manøvrere under brug. Den hopper meget omkring og er svær at få kontrol over. Det synes vi er synd med tanke på, hvor tidseffektiv KA 88 er.

Som det er nu, er der en del virkelig gode ting, men også en del, der skal forbedres, inden vi kan anbefale den her båndsliber.

Håndtaget kan vippeseffektiv afvirkningkommer til i hjørner
Byggekvalitetenstøvopsamlingenstøjkort ledning

Mere om båndslibere

Der er flere parametre at tage højde for, når du har planer om at købe en båndsliber.

Ydeevne

Jo flere watt, desto stærkere båndsliber. Men det er en kombination af primært kraft, støvopsamling og slibebånd, der giver båndsliberen en god ydeevne.

Støvopsamling

Støvet fra sliberen påvirker i høj grad slibepapirets holdbarhed. Hvis maskinens spånoptag er dårligt, bliver slibepapiret hurtigere slidt, da det bliver stoppet til. Støvopsamlingen påvirker også dit arbejdsmiljø. Det er ikke godt at arbejde længere tid i støvede omgivelser. En rigtig god båndsliber har altså en god støvopsamling.

Det er også godt, hvis der medfølger et mundstykke, så du kan koble den til grovstøvsugeren. Arbejdsmiljøet bliver betydeligt bedre med en grovstøvsuger koblet til båndsliberen, end når du bruger båndsliberens egen filterløsning.

Ergonomi og vibrationer

Det er et kendt faktum, at der dannes vibrationer ved brug af elværktøj. Med tanke på, hvordan en slibemaskine fungerer, er båndsliberen naturligvis ingen undtagelse. Derfor bliver det endnu vigtigere, at ergonomien er god.

Båndsliberen bør have en tilpas tyngde og være nem at holde på plads under slibningen. Den skal også være ergonomisk udformet, så du orker at bruge den i længere tid ad gangen. Her drejer det sig meget om maskinens balance, materialevalg og udformning af håndtag.

Udformning

Ud over at båndsliberen skal være ergonomisk udformet, bør der også være en række finesser, som gør, at du kan komme til overalt på slibeemnet. Med en god båndsliber skal det ikke være nødvendigt at slibe det sidste stykke i hånden.

Håndtaget og fronten bør eksempelvis kunne klappes op, så man kan slibe tæt på hjørner og andre forhindringer. Visse modeller har et drivhjul, som gør det lettere. Nogle har også et ekstra håndtag, så du kan holde dem fast mod lodrette flader.

Byggekvalitet

Byggekvaliteten hænger i nogen grad sammen med støvopsamlingen. Men der er flere parametre, som spiller ind. Slibebåndets kvalitet er for eksempel en vigtig faktor for båndsliberens ydeevne. En anden er, om slibepapiret bliver siddende under arbejdet, eller om det går løs og bevæger sig langs med slibebåndet.

Har båndsliberen en god byggekvalitet, slipper du for at bruge din tid på at justere problemer og får mere tid til at selve slibningen.

Brugervenlighed

En båndsliber er normalt ret enkel at blive fortrolig med. Der er ikke vildt mange funktioner og knapper at finde ud af. Men brugervenligheden er alligevel vigtig. Det skal for eksempel være nemt at skifte slibepapir og eventuelle filtre samt at klappe håndtag med mere op, hvis den slags funktioner forefindes. Helst skal samtlige funktioner kunne reguleres uden brug af værktøj.

Variabel hastighed

Variabel hastighed er en god funktion, hvis man vil kunne kontrollere, hvor kraftigt båndsliberen kører hen over materialet. Hvis du kan regulere hastigheden, kan du også indstille, hvor meget af materialet der afvirkes.

Ramme

Hvis båndsliberen leveres med en tilhørende ramme, er der mindre risiko for, at du går for hårdt til materialet og beskadiger det, når du sliber. En ramme er derfor et tilbehør, der efterspørges af mange, men ikke altid følger med som standard.

Bænkmontering

En anden funktion som langt fra alle båndslibere har, er muligheden for at montere dem fast til stationær brug. Det foregår normalt ved, at du monterer den med bunden i vejret.

Lydniveau

Lydniveauet er vigtigt, hvis du vil kunne arbejde længere tid ad gangen. Det drejer sig dog ikke kun om, hvor høj lyden er, men også om dens profil. En båndsliber kan for eksempel have et lige så højt lydniveau som konkurrenten, men hvis lyden er mere hylende, virker den alligevel værre. Arbejde med båndsliber bør dog altid udføres med høreværn.

Slibepapir

Båndsliberens vigtigste tilbehør er slibepapiret. Når du vælger slibepapir, er det kvalitet og kornstørrelse der afgør, hvor groft og hvor godt den sliber.

Men husk på, at båndsliberens kvalitet i mange henseender påvirker slibepapirets – dårlig støvopsamling gør, at papiret hurtigere bliver slidt, fordi det bliver stoppet til.

Garanti

En båndsliber er måske ikke det dyreste elværktøj i værktøjsskabet, men der er modeller til over 1.000 kroner, og så skal fabrikationsfejl og lignende selvfølgelig være dækket af garantien, hvis den går i stykker. Det er altid vigtigt at kigge garantien igennem, når du køber elværktøj.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os